I samband med knivskärningen var ett större område på Haga i Jönköping avspärrat. Foto: SVT

Man åtalas för mordförsök på ledig polisman

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern åtalas för att ha knivskurit en ledig polisman som försökte avstyra ett bråk mellan honom och två kvinnor på Haga i Jönköping i september.

Åklagare Christina Hildebrand åtalar mannen för försök till mord i första hand och grov misshandel i andra. Han åtalas även för grovt våld mot tjänsteman.

Det var natten mot den 18 september som en ledig polisman hörde det pågående bråket och sprang till platsen. Han försökte stoppa misshandeln genom att skrika att han var polis och försöka ringa 112. Den nu åtalade mannen utdelade då ett hugg mot polisens vänstra sida.

Den misstänkte mannen har varken kunnat erkänna eller förneka gärningen eftersom han inte kommer ihåg händelsen. Han har suttit häktad sedan dagarna efter knivskärningen.

Åklagaren: ”Hänsynslöst och rått”

Hans försvarsadvokat, Uno Karlsson, har hävdat att knivhugget träffat höftbenskammen på polismannen och därmed borde utgöra grov misshandel och inte försök till mord.

Åklagaren å sin sida menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom den misstänkte visat särskild hänsynslöshet och råhet då han helt oprovocerat utdelat livsfarligt våld med kniv mot polismannen.

Mannen åtalas även för grov misshandel på en av de båda kvinnor som fanns på platsen vid tillfället.

I klippet nedan berättar polisens presstalesperson om larmet i september:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar SVTs reporter vad som hände då en polisman skadades. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.