Polisen lyckades knyta mannen till brottsplatsen genom DNA. Foto: Måns Langhjelm / TT

Man dömd för brutal överfallsvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern från Gnosjö kommun har dömts för en brutal överfallsvåldtäkt i Tanums kommun i somras. Kvinnan som mannen våldtog var i 70-årsåldern och hade stannat på en rastplats för att plocka ris.

Våldtäkten skedde den 30 juli 2018 i ett skogsparti i Sannäs på västkusten. Enligt domen hade kvinnan kört in på en grusväg och då märkt att en man satt i en skåpbil på vändplatsen när hon parkerade. Hon tog med en sekatör och gick ut i skogen.

När kvinnan senare klippte ris kom mannen efter henne och puttade omkull henne. Han våldtog henne upprepade gånger samtidigt som han tryckte sin händer om hennes hals så hårt att kvinnan svimmade.

Tog sig till en golfklubb

Efter att mannen försvunnit från platsen lyckades kvinnan ta sig till en golfklubb och larma polisen.

”Efter händelsen hade hon svårt att prata. Det kändes som om halsen hade gått av. Det visade sig att hon hade fått en fraktur på struphuvudet”, står det i domen.

Mannen förnekar brott. I polisförhör har han uppgett att han under tiden för våldtäkten medicinerade mot sitt dåliga mående och hävdar att han fått minnesluckor.

Men mannen kunde knytas till våldtäkten bland annat genom att hans DNA fanns på sekatören som kvinnan haft med sig och eftersom hans mobiltelefon kopplats upp mot mobilmaster i närheten av brottsplatsen.

Sitter redan inspärrad

Mannen sitter redan inspärrad eftersom han i början av november förra året dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning av Jönköpings tingsrätt.

Han dömdes då för att ha slagit en väktare med en påk i huvudet i Reftele, Gislaveds kommun, och sedan stulit dennes bil.

Mannen är även tidigare dömd för en mordbrand 2015 i Gnosjö kommun då han anlagt flera bränder i sin lägenhet.

Enligt ett utlåtande från chefsläkaren på den rättspsykiatriska regionklinik där mannen vårdas lider han av ”en påtagligt allvarlig psykisk störning” och Uddevalla tingsrätt dömer därför honom till fortsatt rättspsykiatrisk vård. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.