Mannen, som är i 25-årsåldern, tog sig in i lägenheten och dödade en kvinna. Foto: TT

Man dömd för mord på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 25-årsåldern tog sig in i en lägenhet på ett LSS-boende i Vetlanda och dödade en kvinna med en stor mängd knivhugg. Samtidigt skadade han hennes syster svårt. Nu döms mannen till livstids fängelse.

Mordet inträffade den 20 februari och mannen som bodde granne med kvinnan tog sig in genom att slå sönder ett fönster.

Han dödade henne med runt 130 knivhugg och högg även hennes syster som gick emellan. Sedan larmade han själv polisen.

Mannen åtalades för mord och mordförsök.

Störde sig på ljud

Bakgrunden till mordet är att han stört sig på ljud från lägenheten. När Rättsmedicinalverket genomförde en rättspsykiatrisk undersökning av mannen konstaterades att han lider av en allvarlig psykisk störning.

Men Helene Thomasson, åklagare, yrkade på att han skulle dömas till livstids fängelse och utvisning. 

– Vi menar att det finns synnerliga skäl som gör att mannen kan dömas till fängelse, sa hon till SVT i samband med att rättegången avslutades.

Döms till fängelse trots allvarlig psykisk störning

Mannen döms av Eksjö tingsrätt för mord, försök till mord och olaga hot. Utöver livstids fängelse döms han till utvisning.

Tingsrätten bedömer att det föreligger synnerliga skäl att döma mannen till fängelse, även om han enligt det rättspsykiatriska utlåtandet både vid tiden för dådet och vid tiden för undersökningen led av en allvarlig psykisk störning.

Den nu livstidsdömde mannen ska också betala 218 000 kronor i skadestånd till systern som skadades allvarligt vid händelsen, men som överlevde. Han döms även att betala skadestånd på 10 000 kronor till den anställde på LSS-boendet som han ska ha hotat strax före mordet.

Mannen har erkänt mord.

Kommer att överklaga

Mannens advokat Uno Karlsson hade efter domen haft kontakt med sin klient.

– Han är besviken över domen, framförallt med påföljden. Att han döms till fängelse trots att han lider av en allvarlig psykisk störning är en stor besvikelse, säger Uno Karlsson.

Han berättar också att hans klient redan nu har beslutat att han vill överklaga domen.

– Där kommer vårt yrkande att vara att han ska dömas till rättpsykiatrisk vård, eller att rätten åtminstone ska beakta att han lider av en allvarlig psykiskt störning och då utdöma ett tidsbestämt fängelsestraff. Men vi får sätta oss in i domen lite mer innan vi tar slutlig ställning till våra yrkanden, säger Uno Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.