Man hittades död – åtal väckt mot kvinna

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen väcktes åtal mot den kvinna i medelåldern som suttit häktad sedan november, misstänkt för dråp efter att en man i 30-årsåldern hittats död i Gislaveds kommun. Rubriceringen skärps nu och gäller mord.

Den misstänkta är en kvinna i mannens närhet. Mannen hittades inomhus och detaljer om omständigheterna kring dödsfallet har hittills varit få. Men enligt åtalet misstänks kvinnan för att ha orsakat mannens död genom att hon förmått honom att ta en dödlig dos tabletter. Kvinnan har erkänt omständigheterna men förnekar brott.

Kammaråklagare Maria Lundberg har vid förhandling om omhäktning tidigare velat skärpa rubriceringen till mord, men det har inte tingsrätten gjort. Men åtalet som väcks idag gäller alltså mord och inte dråp som hon suttit häktad för. I andra hand har åklagaren yrkat att kvinnan ska dömas för ha uppmanat mannen till självmord.

Enligt Maria Lundberg ska mannen inte ha haft förmågan att förstå att han skulle dö om han tog tabletterna. Det ska inte heller vara klarlagt att mannen ville dö.

– Gärningen är därför att bedöma som mord, säger Lundberg i ett pressmeddelande.

Lex Sarah-anmälan

Den avlidne mannen hade omsorg i stort sett dygnet runt med personlig assistans och Gislaveds kommun har efter händelsen gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt uppgifter ska det ha funnits problem kring mannens omsorg och det har varit upprepade möten om detta under hösten 2021.

Mannen hittades död den 11 november och kort därefter anhölls den nu åtalade kvinnan. Rättegången kommer inledas den 16 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.