Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet kommenterar kammaråklagare Jessica Andersson varför hon väcker åtal mot en man för mord på en 56-årig man från Eksjö kommun. Foto: Emma Johansson/Kristin RenulfVisa alla (2)
Visa alla (2)

Man hittades mördad i sitt hem – åtal väckt idag

Uppdaterad
Publicerad

En 56-årig man hittades död i sin bostad i Eksjö kommun i april i år.  Idag väcktes åtal mot en man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat honom genom att utdela flera knivhugg. Åtalet gäller bland annat mord och grovt rån.

Den misstänkte mannen greps natten till den 18 april, samma natt som mannen hittades död i sin bostad.

I åtalet beskrivs hur mordet misstänks ha gått till och det är ett besinningslöst våld som beskrivs. 56-åringen ska ha dödats av flera hugg av ett knivliknande föremål samt flera sparkar och slag. Åklagaren menar att den misstänkte också ska ha stulit 56-åringens bil, mobiltelefon, dator, bankkort, kläder med mera.

Gärningen beskrivs som särskilt hänsynslös och åklagaren menar att gärningsmannen visat synnerlig råhet.

Se kammaråklagare Jessica Andersson vid åklagarkammaren i Jönköping beskriva gärningen i klippet ovan.

Greps efter biljakt

Den misstänkte mannen kunde gripas efter en biljakt i Nässjö kommun. Han färdades då i 56-åringens bil i hög hastighet och körde rakt in i en rondell. I bilen fanns misstänkt stöldgods från mordplatsen och när polisen inte fick tag i 56-åringen uppstod misstankar om att han mördats direkt.

Åklagare Jessica Andersson berömmer polisens insats vid händelsen, som hon menar var avgörande för gripandet av den misstänkte mannen.

– Om inte polisen agerat så snabbt och handlingskraftigt hade den misstänkta personen kunnat försvinna från platsen vilket väsentligt hade försvårat utredningsarbetet, säger Jessica Andersson.

Den misstänkte mannen, som är medborgare i Nederländerna, förnekar brott men medger att han varit på platsen. Han sitter häktad på sannolika skäl vilket är den högre misstankegraden. Åklagaren yrkar på att mannen utvisas från Sverige och att han förbjuds återvända på obestämd tid.

Enligt åtalet är mannen tidigare dömd för rån i Storbritannien.

Rättegången kommer inledas den 4 november.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen spärrade av fastigheten där en man hittades död i Eksjö kommun. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer