Rasmus Paludan menar att han av säkerhetsskäl inte kan komma till Eksjö tingsrätt, där han i höst är målsägande i ett mål rörande olaga hot. Foto: TT/Mikael Fritzon, SVT

Man inför rätta för hot mot Paludan

Publicerad

En man i 20-årsåldern från Nässjö stod under måndagen inför rätta i Eksjö tingsrätt misstänkt för att ha hotat den dansk-svenske högerextreme politikern Rasmus Paludan. Ingen av parterna fanns dock på plats i rätten.

Det var i samband med de våldsamma upploppen i Linköping och Norrköping efter Rasmus Paludans koranbränningar, som en Nässjöbo i 20-årsåldern skrev ett meddelande till Paludan: ”Din horunge du kommer bli skjuten snart, jag lovar dej”.

Paludan tolkade det som ett dödshot och gjorde en polisanmälan, och under måndagen stod mannen inför rätta i Eksjö tingsrätt för olaga hot.

Nekar till brott

Åklagaren har yrkat på ett bötesstraff om mannen döms och dessutom 5 000 i skadestånd till Paludan.

Själv har mannen medgett att han skrivit meddelandet, men nekar till brott. Han hävdar att det inte var menat som ett hot.

Ville inte vara på plats

Rättegången i Eksjö skedde i en relativt tom sal – både den åtalade och Rasmus Paludan medverkade på länk. Paludan själv har tidigare sagt att han inte ville vara på plats eftersom han inte trodde att hans säkerhet skulle kunna garanteras om han dök upp.

I klippet nedan kan du se hur han själv resonerade i en intervju i somras.

Dom faller den 24 oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Paludan menar att han av säkerhetsskäl inte kan komma till Eksjö tingsrätt, där han i höst är målsägande i ett mål rörande olaga hot. Foto: TT/Mikael Fritzon, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.