Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rasmus Paludan menar att han av säkerhetsskäl inte kan komma till Eksjö tingsrätt, där han i höst är målsägande i ett mål rörande olaga hot. Foto: TT/Mikael Fritzon, SVT

Paludan om rättegång i Eksjö tingsrätt: ”Kan inte komma – för farligt”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober är den högerextrema politikern Rasmus Paludan målsägande i en rättegång i Eksjö tingsrätt rörande olaga hot. Men i ett mejl till polisen menar han att han inte kommer kunna vittna på plats, eftersom polisen inte ger honom det skydd han behöver.

Den 18 april, dagen efter de våldsamma upploppen i Linköping och Norrköping i protest mot den högerextrema politikern Rasmus Paludans koranbränningar, skickade en Nässjöbo i 20-årsåldern ett meddelande till Paludan: ”Din horunge du kommer bli skjuten snart, jag lovar dej”. Paludan tolkade det som ett dödshot och gjorde en polisanmälan och nu står Nässjöbon åtalad för olaga hot.

Vill ha polisskydd

Rasmus Paludan är som målsägande kallad till förhör under rättegången, som ska äga rum i Eksjö tingsrätt i oktober. Men han menar att han inte kommer kunna närvara, eftersom han inte får det polisbeskydd han behöver, något han mejlat bland annat rikspolischefen om.

– De tycker att det är jättefarligt för mig att ha en allmän sammankomst, men förutom i Stockholm tycker de inte att jag ska ha personskydd.

Vad är du rädd ska hända om du dyker upp i Eksjö tingsrätt utan skydd?

– Då kommer det en ligist och mördar mig.

Polisen skriver i ett mejl till SVT att bedömningen av vilket skydd som behövs utgår från hur allvarligt hotet är och hur stor risken är att hotet genomförs, men att de inte kommenterar huruvida en enskild person kommer att få skydd.

Finns alternativ till fysisk medverkan

Men det finns lösningar för Paludan, även om han inte skulle beviljas polisskydd under rättegången.

– Han kan medverka via länk från en annan domstol och den platsen kan vara hemlig, säger Ulf Ljungdahl, ställföreträdande lagman vid Eksjö tingsrätt.

För att så ska kunna ske måste det godkännas av både åklagare och försvarare, men Ulf Ljungdahl ser inga hinder för det i det aktuella fallet. Skulle förhöret av Paludan av något skäl inte kunna genomföras via länk kan telefon också vara ett alternativ och då kan Paludan befinna sig var som helst.

– Det är en användbar lösning vid en reell hotbild, säger Ulf Ljungdahl.

Se i klippet ovan hur Paludan ställer sig till en sådan lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.