Adam Rullman, kammaråklagare. Foto: SVT

Man och kvinna misstänks ha koppling till beslagtagen dödsdrog

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen hittade polisen en särskilt farlig variant av ecstacy i Jönköpingsområdet. Enligt Adam Rullman, kammaråklagare, är en man och en kvinna misstänkta för att ha koppling till narkotikapartiet.

SVT har tidigare rapporterat att tabletterna som hittades misstänks vara så kallade Gröna Heineken. Enligt flera brittiska medier ska drogen ha orsakat två dödsfall på en musikfestival i England i maj.

Adam Rullman kan inte svara på om den här ecstacyvarianten hittats i Sverige tidigare och han vill i nuläget inte kommentera hur många tabletter det rör sig om. Enligt honom gjorde polisen beslaget den 12 oktober i de södra delarna av Jönköping.

Jönköping

– Beslaget har gjorts utomhus, säger Adam Rullman i ett mejl till SVT.

Suttit häktade

Enligt honom har en man och en kvinna suttit häktade misstänkta för grovt narkotikabrott, men de släpptes eftersom misstankarna mot dem försvagades. Mannen är helt avförd ur utredningen, men kvinnan är fortsatt misstänkt.

Adam Rullman uppger att en annan man nu istället figurerar i utredningen.

– Den andra mannen har aldrig varit frihetsberövad. Jag bedömer inte att misstanken mot dem är så stark att de kan vara häktade, säger åklagaren.

Enligt honom fanns inga personer i närheten när polisen hittade narkotikan.

– Det gör utredningsläget komplicerat och teknisk bevisning måste till för att det ska gå knyta beslaget till någon eller några personer. Sådan teknisk bevisning skulle kunna vara fingeravtryck eller DNA, vilket NFC (Nationellt forensiskt centrum /reds. anmärkning) nu undersöker, säger Rullman.

Klar innan årsskiftet

Han hoppas att den tekniska undersökningen kan bli klar innan årskiftet.

– Oavsett om det går att lagföra någon person för brottet har ett gott polisarbete lett fram till att en större mängd narkotika kunnat beslagtas, som nu inte kommer kunna säljas, brukas eller hanteras vidare, säger Adam Rullman.

Enligt honom är den misstänkta mannen och kvinnan i 25- till 30-årsåldern och hemmahörande i Jönköping.

Efter beslaget gick bland annat socialtjänsten i Mullsjö ut och varnade för drogen. Gröna Heineken ska innehålla höga doser av det narkotiska preparatet MDMA och ska därför vara svåra att dosera.         

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet