Jesper Svefors är infektionsläkare på Ryhov. Foto: Henrik Norrsell/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många covid-patienter har väntat för länge med att söka vård

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en kraftig överrepresentation av ovaccinerade covid-patienter på länets infektionsklinik just nu, och många har väntat för länge med att söka vård. Det framgår av ett pressmeddelande från Region Jönköpings län som står i beredskap att utöka antalet covid-platser på infektionskliniken.

– De covid-19-patienter som vi tar emot och lägger in är väldigt sjuka, lika svårt sjuka som under tidigare vågor av covid-19. De har bland annat kraftig lunginflammation och ett stort behov av syrgas. Men vi vet inte vilken variant de är sjuka i, delta, eller omikron, säger Jesper Svefors, överläkare på infektionskliniken i ett pressmeddelande från Region Jönköpings län.

Patienterna kommer till dem på olika vägar; via vårdcentral eller direkt hemifrån och kommer ofta till kliniken via akutmottagningen, som gör bedömning av vårdbehovet.

Väntat för länge med att söka vård

– En del har legat hemma alldeles för länge och är inte provtagna och är då tidigare okända för sjukvården, säger Jesper Svefors.

Många patienter har stora andningssvårigheter och behöver syrgas. Just den så kallade högflödessyrgasen är en viktig behandling, som gjort att många patienter undvikit en tuffare vård i respirator i intensivvård, visar en utvärdering.

– Vi kunde köpa in 20 enheter tidigt i pandemin, tack vare snabbt beslut, och har nu totalt 30 enheter inom länet utöver de som finns i intensivvården.

Ovaccinerade

De senaste månaderna har antalet sjukhusvårdade för covid-19 ökat kraftigt. Sista veckan har det dock legat på en platå.

– Det finns en kraftig dominans av ovaccinerade bland de som vårdas både på vårdavdelning och intensivvårdsavdelning, säger Jesper Svefors.

Aldrig tidigare under pandemin har så stor andel av de som testats fått ett positivt provsvar, det vill säga att de har covid-19. Samtidigt ändrades karantänsreglerna nu i veckan. I klippet nedan för du hur du påverkas av de nya reglerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör FHM:s Sara Byfors om de ändrade karantänsreglerna. Foto: Jessica Gow/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet