Utanför kommunhuset i Aneby manifesterade man under fredagen för klimatet skull. Foto: Privat

Manifesterade för ett bättre klimat

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hölls ett antal klimatmanifestationer runt om i landet. I ett antal kommuner samlades människor för att uppmärksamma klimathotet.

Allt började med att 15-åriga Greta Thunberg tillsammans med kompisar varje fredag började klimatstrejka utanför riksdagen. Strejkerna ska fortsätta varje fredag tills Sveriges koldioxidutsläpp är i linje med Parisavtalet.

Stödet för manifestationen som kallas #Fridaysforfuture  har snabbt växt i Sverige. Och i alla utom två län hölls idag manifestationer. I Jönköpings län samlades personer på flera platser bland annat i Jönköping, Gislaved och Aneby.

Klimatkrisen

– Vi samlades utanför kommunhuset på grund av det allvarliga klimathotet som vi nu står inför, berättar Jan-Olov Adolfsson (Mp). Han betonar dock att manifestationen är helt partipolitisk obunden och enbart handlar om att peka ett finger mot den klimatpåverkan som nu sker.

– Vi har ju senast denna vecka fått ta del av flera klimatrapporter som talar sitt tydliga språk. Det är viktigt att vi nu tar klimathotet på allvar, menar Adolfsson.

Under dagen deltog ett antal personer i maniifestationen utanför kommunhuset som även mynnade ut i ett medborgarförslag som ska lämnas in till Aneby kommun.

– Ja det var många som skrev under förslaget där vi vill att Aneby kommun ska visa vägen i klimatomställningen.

Många manifestationer runt om

Även i Jönköping hölls en manifestation och även där lämnades det in ett medborgarförslag med klimatet i fokus där man vill se en ambitiös klimatomställnings- och folkbildningsplan med målet att Jönköpings kommun ska nå nollutsläpp år 2030.

Även i omvärlden hålls ett antal manifestationer. I Australien planerades, med inspiration från Greta, en nationell skolstrejk över hela landet för att uppmärksamma landets politiker på att klimathotet är akut och måste tas på större allvar.

Nästa vecka inleds FN:s klimattoppmöte i Kalowice i Polen. Då samlas världens ledare för att enas om hur vi ska stoppa klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet