Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Landén har jobbat på Gräshagen hemtjänst i 16 år. Hon tycker att satsningen är bra, men just nu är oron stor kring det nya schemat. Hör henne berätta i videon. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Miljonregn över omsorgspersonalen i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har lyckats bra i sin satsning på att minska antalet timanställda i omsorgsverksamheterna. Så bra att kommunen fått ett prestationsbaserat statsbidrag på 114 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att förbättra arbetsmiljön.

– Det är goda nyheter, säger David Svensson, sektionsordförande för vård och omsorg i Kommunal i Jönköping.

Personalen kommer bland annat att få arbetsskor, något som Kommunal kämpat för i flera år. Dessutom gör man en ytterligare satsning på friskvård och stärker rätten till att träna på arbetstid för hemtjänstpersonal.

Saknats personal

– Vi har höga sjukskrivningstal inom hemtjänsten. Tidigare har det inte riktigt fungerat med träning på arbetstid eftersom det saknats personal, säger Elin Rydberg (S), ordförande i äldrenämnden.

Vi har tidigare berättat om kompetensutvecklingen i det så kallade funktionshinderomsorgslyftet. Nu kommer omsorgspersonalen också att få specialistutbildningar i till exempel vårdsvenska eller i hur man bäst tar hand om personer med utåtagerande beteende, på betald arbetstid.

Tar in farmaceuter och vaktmästare

Dessutom kommer man under hösten att anställa fyra farmaceuter, som kan avlasta sjuksköterskorna med bland annat vårdtagarnas årliga genomgångar av mediciner. Vissa städuppgifter kommer att köpas in från tekniska kontoret och vaktmästare ska byta glödlampor och annat som undersköterskorna tidigare utfört.

– Vi kommer också börja med fler digitala inköp, till exempel för hemtjänstpersonal som handlar åt en vårdtagare utan att den är med, säger Elin Rydberg.

Men satsningen presenteras bara en vecka före den stora schemaförändringen, som bland annat innebär att personalen får jobba fler dagar och fler helgpass. Katarina Landén, som jobbar som schemasamordnare på Gräshagens hemtjänst, var med på måndagens pressträff.

– Det känns lite som att vi ska få plåster på såren, säger hon.

I klippet får du höra vad hon tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.