Chefsåklagare Klas Lorefors berättar i klippet varför han valde att häva häktningen av den man som var misstänkt för mordet på Kjäll Gustafsson i Gislaved. Foto: SVT

Misstänkt för mordet på Kjäll i Gislaved släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som tidigare satt häktad för mordet på Kjäll Gustafsson i Gislaved är nu släppt och är inte längre misstänkt. Chefsåklagare Klas Lorefors har beslutat att häva häktningen för mannen.

Den 22 september i  år frihetsberövades en man på sannolika skäl misstänkt för bland annat mord på Kjäll Gustafsson från Halmstad på en restaurang i Gislaved den 14 december 2019. Chefsåklagare Klas Lorefors beslutade under måndagseftermiddagen att häva häktningen av mannen.

– Han är avskriven såsom misstänkt och vår uppfattning är att han inte varit på platsen. Utredningen har blivit bättre utifrån det här, men vi har inte kommit närmare att veta vilka det är som utfört de här brotten.

Mannen var tidigare även misstänkt för försök till mord och försök till rån vid samma händelse.

Fortsatt pågående förundersökning

Nya uppgifter kom in i ärendet i år och det ledde till att mannen greps och häktades, men utredningen har nu lett till att han inte längre är misstänkt för mordet på Kjäll Gustafsson.

Den man som nu släppts är den andre personen som har suttit häktad misstänkt för mordet. En annan person greps ett knappt år efter mordet, men även han släpptes efter beslut av åklagare.

Kan du förstå att det ser konstigt ut i allmänhetens ögon?

– Jag kan förstå att det är frustrerande att man inte får en lösning. Det tycker vi också. Samtidigt ska man inte heller åtala fel personer. Att vi skriver av en person nu är snarare en styrka i utredningen än ett misslyckande tycker jag, säger Klas Lorefors.

Polisen har genomfört ett stort antal förhör och säger sig ha en god uppfattning om vad som hänt på platsen. Det finns nu för närvarande ingen misstänkt för de aktuella brotten. Förundersökningen kommer att fortgå och återförs nu till polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.