Åklagare Pernilla Törsleff säger att tonårspojken förutom våldtäkt mot barn även misstänks för olaga frihetsberövande samt två fall av sexuellt ofredande. Samtliga händelser ska ha inträffat på Withalaskolan. Foto: TT/Jacob Stephenson/SVT Simon Fredling Jack

Misstänkt för våldtäkt på skola släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den elev i tonåren som misstänks för våldtäkt efter en händelse på Withalaskolan i Vetlanda släpps. Det beslutade Eksjö tingsrätt efter fredagens häktningsförhandling. Men pojken är fortfarande på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Det var i måndags som händelsen inträffade i Vetlanda. En annan tonåring ska då ha utsatts för ett sexualbrott inne på Withalaskolan. Den misstänkte eleven greps kort efter händelsen och anhölls senare av åklagare.

Enligt häktningsframställan som åklagaren Pernilla Törsleff skickade in igår misstänks tonåringen även för olaga frihetsberövande i samband med händelsen. Misstankegraden är sannolika skäl, vilket är den högsta. Men på grund av den misstänktes unga ålder häktas han inte.

– Det förelåg inte synnerliga skäl. Man kom fram till detta med hänsyn till personens unga ålder, säger Törseleff efter häktningsförhandlingen.

Du begärde att han skulle häktas, vad innebär det för utredningen att han nu försätts på fri fot?

– Jag har framfört att det finns en kollisionsfara, en risk att detta kan påverka utredningen.

Sexuellt ofredande

Pojken misstänks även för två fall av sexuellt ofredande som enligt Pernilla Törsleff också ska ha inträffat på Withalaskolan men under september månad. Dessa händelser ska ha handlat om andra offer.

– Jag kan säga att händelserna har olika målsäganden, säger hon.

Den misstänkta våldtäkten har skapat stor oro bland föräldrar och barn i Vetlanda. Under veckan har bland annat räddningstjänst funnits på plats för att öka tryggheten för eleverna på skolan.

I klippet hör du Ann Ljungström, verksamhetschef, prata om händelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchefen svarar på föräldrarnas kritik Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer