Bombskyddet undersöker det föremål som placerats vid en pizzeria i centrala Eksjö. Foto: SVT

Misstänkt föremål hittat i Eksjö – boende evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Ett föremål som misstänks vara explosivt hittades under natten på Södra kyrkogatan i Eksjö. Polisens tekniker uppger att det misstänkta föremålet bedöms vara en skarp sprängladdning och vid niotiden kunde den desarmeras av nationella bombskyddet.

En privatperson upptäckte det misstänkta föremålet vid en pizzeria i Eksjö city och larmade polisen vid 03-tiden natten mot måndag.

– Vi åkte dit och spärrade av, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen i region Öst.

Sprängladdning Eksjö

Polisen misstänkte att föremålet kunde vara explosivt, och man kallade in nationella bombskyddet. Vid 07-tiden under måndagen var bombskyddet på plats och upprättade avspärrningar i och omkring pizzerian och på den närliggande kyrkogården. Samtidigt utrymdes närliggande fastigheter från boende.

Rödfärgat föremål

SVT var på plats och såg hur bombteknikernas robot undersökte föremålet. Föremålet konstaterades kort därefter vara skarpladdat, och avspärrningarna utökades ytterligare.

Strax efter klockan nio meddelade polisen att föremålet hade desarmerats. Exakt vad det var vill man inte gå in på.

– Föremålet låg på fönsterbrädet till pizzerian. Det var rött och hade formen av en större polkagris, berättade SVT:s reporter på plats.

Oklar hotbild

Monica Bergström berättar att hon känner inte till någon direkt hotbild mot pizzerian, samt att det är för tidigt för att uttala sig om ett möjligt motiv.

Går det att säga hur länge det här kommer att pågå?

– Nej, det gör det inte, säger hon.

Avspärrningarna togs bort strax innan klockan 10 sedan en kriminalteknisk undersökning gjorts på plats. I nuläget finns ingen misstänkt.

Bombskyddet är på plats och har inlett en undersökning av det misstänkta föremålet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdning Eksjö

Mer i ämnet