Misstänkt rovdjursattack i Malmbäck – häst fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

En häst hittades på onsdagskvällen svårt skadad i en hage i Malmbäck i Nässjö kommun. Hästen var så svårt skadad att den senare fick avlivas.

– Vi håller just nu på att besiktiga platsen och den döda hästen, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Det var på onsdagskvällen som hästägaren upptäckte den svårt skadade hästen, som senare fick avlivas. Något som P4 Jönköping var först med att berätta.

– Våra utbildade besiktningsmän håller nu på att försöka ta reda på om det handlar om en attack från en varg eller björn. Att ett lodjur skulle orsakat dessa skador är inte troligt, förklarar Ingemar Sjöberg.

På plats försöker besiktningsmännen att säkra olika typer av spår och dna för att undersöka om det handlar om en rovdjursattack. Det görs även på den dödade hästen, som finns på djursjukhuset i Skara. Enligt hästägaren ska även ett föl ha fått skador vid en annan misstänkt rovdjursattack för ett par veckor sedan.

Sällsynt med björn

De senaste åren har det varit en hel del vargattacker i vårt län. Björn är däremot mer sällsynt.

– Vi hade ju den här Granfjällsbjörnen i början av 2000-talet som rev tamboskap. Men den avlivades ju under skyddsjakt, säger Ingemar Sjöberg.

När tror du att ni har fastställt om det handlar om en rovdjursattack?

– Det är svårt att svara på i nuläget.

Om det skulle handla om nya vargangrepp – kan det bli aktuellt med skyddsjakt då?

– Det är en senare fråga. Det beror ju bland annat på om man gör en bedömning om det finns risk för nya angrepp.

Hur ska oroliga djurägare tänka och agera nu?

– Det handlar om att öka uppsikten på sina djur och se till att man har väl fungerande stängsel, säger Ingemar Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer