Foto: Jenny Söderqvist

Misstänkt anlagda bränder på två krogar i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Två pizzerior har brandhärjats i Tranås under natten mot tisdag. Polisen misstänker att bränderna är anlagda.

En kvinna i 90-årsåldern fördes till sjukhus efter ha andats in rök.

Bränder har utbrutit i två pizzerior i centrala Tranås, sent under natten mot tisdag.

– Då bränderna startade ganska nära varandra tidsmässigt misstänker vi att de är anlagda, säger Magnus Holmström, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

LÄS MER: Polisen: Vittnen har sett personer i området

Räddningstjänsten fick larmet om bränderna med mindre än en minuts mellanrum. Det var strax efter klockan två.

– Vi fick dela upp styrkorna, så initialt var vi väldigt få på bränderna. En av våra deltidsbrandmän bor nära den ena pizzerian, så han hade påbörjat släckningen med brandsläckare när vi kom till platsen, säger Bertil Fång, som är räddningschef i Tranås.

Enligt SVT Nyheters utsända fotograf på plats har ej antända så kallade molotovcocktails hittats i anslutning till en av krogarna.

Foto: Jan G Franzén

Evakuerar boende

De brandhärjade pizzeriorna ligger båda på bottenvåningar i hyreshus, och polis har under natten evakuerat boende.

– De som fick evakueras på Storgatan är redan tillbaka i sina lägenheter. De som fick evakueras i fastigheten på Majorsgatan kan få komma in i sina lägenheter vid sju-tiden har saneringsfirman sagt, säger Bertil Fång strax före klockan sex.l

Det var ett 20-tal personer från fastigheten som fick evakueras till Ängarydsskolan. Lägenheten direkt över pizzerian på Majorsgatan är dock inte inflyttningsbar i nuläget. Lokalerna där pizzeriorna har legat är totalförstörda.

– De är inte användbara, det krävs totalsanering innan de kan användas, säger Bertil Fång.

Ingen brandskadad

Ingen person ska ha skadats allvarligt i bränderna, men en person fick föras till sjukhus för vård av rökskador. Enligt ett pressmeddelande från Region Jönköping är det en kvinna i 90-årsåldern som är inlagd för vård på Höglandssjukhuset i Eksjö. Sjukvården bedömer hennes skador som måttliga.

Foto: Jan G Franzén

Polisen misstänker att bränderna är anlagda.

– Det blir polisens sak att utreda, men med stor sannolikhet är de anlagda eftersom det började brinna på båda ställena nästan samtidigt, säger Bertil Fång.

De båda pizzeriorna ligger mindre än en kilometer ifrån varandra. Vid 06-tiden hade räddningstjänsten avslutat släckningen och hade efterbevakning i lokalerna. Räddningsstyrkor från Tranås, Ydre, Aneby, Eksjö, Boxholm och Gränna har jobbat med att bekämpa bränderna.

Flera bränder senaste halvåret

Och räddningschefen i Tranås var nöjd med nattens räddningsinsats.

– Det har ju gått fantastiskt bra. Vi kunde snabbt slå ner de här bränderna, men sedan är det ju tråkigt att sådant här händer, säger Bertil Fång.

Det senaste halvåret har det varit 4-5 anlagda bränder i Tranås. En av dem i Stoerydsområdet är uppklarad. I övriga fall finns inga misstänkta i nuläget.

– Det är oroväckande, det är inte alls bra att det brinner så mycket som det gör, säger Bertil Fång.

Polisens tekniker undersöker brandplatsen. Foto: Jan G Franzén

Tranåsbon Marcus Johansson passerade den eldhärjade pizzerian på Storgatan under förmiddagen.

– Såg det på tv i morse, men trodde då inte att det var denna pizzeria. Det är för jäkligt, så onödigt att förstöra på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.