Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter om första rättegångsdagen i Eksjö tingsrätt där de misstänkta kvinnorna begärt stängda dörrar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tovefallet: Öppna dörrar under hela rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Media och allmänhet kan tvingas lämna rättssalen när förhandlingarna startar i Tovefallet under måndagen. De två misstänkta har begärt stängda dörrar.

”Det är av central betydelse för rättsskipningen att parter ska känna sig trygga”, skriver 20-åringens advokat.

Under rättegångens första dag meddelade tingsrätten att det kommer vara öppna dörrar under hela rättegången.

Förväntningarna är spända inför den stundande mordrättegången i fallet med 21-åriga Tove i Vetlanda. Det framstår tydligt när man läser de handlingar som kommit in till Eksjö tingsrätt.

Både 18-åringen och 20-åringens försvarsadvokater har kommit in med begäran om att rättegången ska hållas bakom lyckta dörrar. Det hänvisas bland annat till en regel där rätten har möjlighet att besluta om stängda dörrar för åtalade under 21 år. 
 
Clea Sangborn, försvarare åt 20-åringen skriver: 
 
“Allt sådant som journalister finner stor glädje att rapportera kring är till uppenbar olägenhet för min unga klient som aldrig tidigare lagförts och som inte har någon som helst kriminell identitet. Hur ska hon klara att ta sig igenom rättegångens andra, tredje och fjärde dag?”.

Vill förhindra ljudupptagning

18-åringens advokat Mikael Svegfors har en liknande inställning och vill dessutom inte att media ska ges möjlighet att ta upp ljud från förhören med hans klient. 

“Hon klargör härvid att vetskapen om inspelning och senare utsändning till allmänheten, av hennes egen röst, avsevärt kommer att försvåra, alternativt omöjliggöra för henne att berätta”. 

Toves anhöriga vill ha öppen rättegång 

Uno Karlsson, som företräder Toves anhöriga, motsätter sig begäran. Han menar att allmänhetens intresse bör väga tyngre än de tilltalades och att regeln om ungas rätt inte längre bör gälla. 

“Med beaktande av att den s k straffreduktionen vid allvarlig brottslighet inte längre finns kvar när den tilltalade fyllt 18 år torde reglerna om stängda dörrar för åldersgruppen 18 år och uppåt endast kunna tillämpas mycket restriktivt.” 

Även Toves pojkväns målsägandebiträde, advokat Andreas Hannah, säger ifrån och menar att offentlighetsprincipen väger tyngre ju allvarligare brott det är. 

Åklagare Adam Rullman har bett att få överlämna beslutet till rätten, som kommer att ta upp frågan i anslutning till att förhandlingarna inleds.

Uppdatering: När rättegången startade på måndagen meddelade tingsrätten att det blir öppna dörrar under hela rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet