Till vänster filmas de båda mordmisstänkta av en övervakningskamera klocka 01:09, natten då Tove senare mister livet. Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola ser flera saker som tyder på att detta inte rör sig om en enstaka händelse som spårat ur. Foto: SVT/övervakningskamera på krogen

Vetlandakvinnorna kan skriva kriminalhistoria

Publicerad

De två kvinnor, 20 respektive 18 år gamla, som åtalats för mordet på Tove i Vetlanda skriver in sig i svensk kriminalhistoria om de döms. Det säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi som forskat på dödligt våld hos kvinnor.

– Det är så många komponenter här som mer liknar manligt dödligt våld.

Att kvinnor mördar kvinnor är i sig ovanligt – här är det dessutom två kvinnor som misstänks ha agerat tillsammans, och de är betydligt yngre än vanligtvis, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi vid Södertörns högskola,.

– Det sättet de har hanterat kroppen på efter hennes död är också extremt ovanligt, då man transporterar kroppen och till och med åker tillbaka till platsen för att försöka dölja brottet. Även om det sker är det framför allt män som gör så. Kvinnor är mycket mer benägna att själva anmäla brottet och larma – och då är offret oftast en man, säger Yourstone.

Inte rör sig om en enstaka händelse

Dödligt våld kan ske i affekt eller föregås av viss planering, och Yourstone ser flera saker som tyder på att detta inte rör sig om en enstaka händelse som spårat ur.

Hon lyfter bland annat sökningar som hittats i 20-åringens dator som kan tolkas som viss planering – men även att kvinnan också åtalas för att ha tänt på fasaden på Toves pappas hus i januari 2022 där Tove då bodde.

– Utifrån det går det inte att utesluta att det skulle kunna finnas en mental förberedelse för att göra något. Inte att man vet när det ska göras, men att det finns en mental förberedelse som gör att man också genomför brottet.

Oklart motiv

Något tydligt motiv har åklagaren inte funnit, annat än att peka på att 20-åringen och Tove haft en konfliktfylld relation. Generellt när kvinnor dödar kvinnor finns det ofta svartsjuka runt en man i bakgrunden, säger Jenny Yourstone.

– Vi har flera sådana exempel i Sverige, så det kan vara så att det finns med i någon mening här, och det kan ligga längre bak i tiden. En annan möjlig anledning skulle kunna vara någon form av konflikt om vilken social status man har i gruppen.

Båda kvinnorna nekar till brottsrubriceringen mord, men erkänner att de transporterat ut kroppen till skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De två mordmisstänkta unga kvinnorna och Tove fångades på film under krogsbesöket, strax innan 21-åringen miste livet. I klippet hör du om Toves sista timmar i livet. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet