Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
21-åriga Tove hittades död i skogen utanför Vetlanda i början av november förra året. Under fredagen åtalades de två unga kvinnor som misstänks för hennes död. Foto: Privat/ Carl Carlert

Två unga kvinnor åtalas för mordet på Tove i Vetlanda – ströps till döds

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Tove i Vetlanda ska ha strypts till döds och därefter har kroppen transporterats ut i skogen och tänts eld på. Det står det i det åtal som åklagare Adam Rullman på fredagen har lämnat in till Eksjö tingsrätt, där en 18-årig och en 20-årig kvinna nu kommer att ställas inför rätta misstänkta för mord och grovt gravfridsbrott.

– Polisen har genomfört ett gediget utredningsarbete och jag anser mig ha en tydlig bild av händelseförloppet och de misstänktas delaktighet. Utredningen talar för att den avlidna 21-åringen och den misstänkta 20-åringen haft en konfliktfylld relation, men något närmare motiv har inte kunnat klarläggas, säger Adam Rullman.

Enligt åtalet ska den 20-åriga kvinnan ha tagit strypgrepp runt Toves hals när hon låg på golvet. Samtidigt har 18-åringen hållit fast Toves armar.

Tände eld på kroppen

Därefter ska de båda ha förpackat Tove i ett lakan och i sopsäckar och sedan transporterat kroppen till ett skogsområde utanför Vetlanda, där de tänt eld på kroppen. Senare samma dygn har 20-åringen återvänt till platsen och hällt brandfarlig vätska över kroppen och på nytt antänt densamma.

Redan dagen efter greps kvinnorna misstänkta för människorov. Samtidigt jobbade polisen intensivt för att hitta Tove.

Vissa medgivanden

Tove hittades den 2 november i ett skogsparti söder om Vetlanda. Hon hittades tack vare att polisen kunnat spåra en av de misstänktas telefoner till platsen.

De nekade länge till misstankarna men i samband med att den äldre kvinnan bytte försvarsadvokat, strax före jul, kom vissa medgivanden. Bland annat erkände hon att Tove hade dött i hennes lägenhet, men att det var misshandel, inte mord. Hon erkände också att hon hade flyttat på Toves kropp och lagt den i skogen.

Vid vägen där Tove hittades har någon satt ut en ljuslykta. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Även den yngre kvinnan medgav gravfridsbrott, men menade att hon varit berusad och hade sovit när Tove dog. Enligt hennes advokat ska hon ha känt sig tvingad att medverka i flytten av kroppen.

Rättegång inleds 27 mars i Eksjö tingsrätt och kommer pågå fyra dagar.

20-åringen åtalas även för att ha tänt eld vid Toves pappas lägenhetsdörr januari 2022. Hon har tidigare även utretts för att ha försökt tända eld vid en före detta pojkväns dörr i april 2021.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att få en sammanfattning av Tove-fallet på 60 sekunder. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet