”Det är exceptionellt att någon i kommunstyrelsen hoppar av det egna partiet och fortsätter”, säger statsvetaren, professor Magnus Hagevi. En av de moderata avhopparna är kommunalrådet Carin Berggren. Foto: SVT

Moderata avhoppen i Jönköping exceptionella

Uppdaterad
Publicerad

De många avhoppen från moderaterna i Jönköping är unika och uppseendeväckande, menar statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Att tre ledamöter i kommunstyrelsen från samma parti lämnar sitt parti och fortsätter sitt uppdrag är exceptionellt. Det är oerhört ovanligt, säger professor Magnus Hagevi till SVT Nyheter Jönköping.

Vid dagens kommunstyrelsemöte fanns de tre avhoppade moderata ledamöterna med – kommunalrådet Carina Berggren, Ann-Marie Grennhag och Ola Helt. I den enda frågan med omröstning röstade de för alliansen.

Totalt är det fem jönköpingsmoderater som lämnat sitt parti de senaste dagarna. De uppger att de blivit motarbetade och känt sig trakasserade i över två och ett halvt års tid. Det är svårt att hitta liknande fall, menar Magnus Hagevi:

Moderater hoppar av i Jönköping

– En sådan här konfrontation inom en partigrupp brukar vara i fullmäktige. Att det drar upp ända till kommunstyrelsen är mer ovanligt.

– Att fem ledamöter hoppar av det är ganska mycket. Det är naturligtvis uppseendeväckande, speciellt med en så stor kommun som Jönköping är, säger Magnus Hagevi.

Fem som hoppar av samtidigt vad säger det om läget i partigruppen?

– Det är intressant att det är sådan stor splittring. Det kan ju indikera ett större missnöje än just de här fyra-fem, säger Magnus Hagevi.

– Men samtidigt så vet vi ju inte det, utan det här kan ju vara isolerat till personliga motsättningar i fullmäktigegruppen.

Vad tror du på sikt det här kan få för konsekvenser för moderaterna i Jönköping?

– Det är för tidigt att uttala sig. Moderaterna har ju ett allmänt problem i landet med opinionsstöd och troligen har ju att opinionsstödet för moderaterna i Jönköpings kommun också minskat. Frågan som hänger i luften är vilken påverkan som sådana här spänningar inom partiet, där kamp om positioner kan ligga i botten, får när partiet redan från början ser ut att krympa, säger Magnus Hagevi, bördig från Jönköping, nu professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

LÄS MER: Moderatavhoppen skakar partiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderater hoppar av i Jönköping

Mer i ämnet