Bilden är tagen från förundersökningen om det misstänkta mordet.

Morddömda Gislavedskvinnan begär resning i HD

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i Gislaved som i fjol dömdes till tolv års fängelse för mord begär nu resning i Högsta domstolen

I november 2021 hittades kvinnans bror död i Gislaveds kommun. Mannen led av en intellektuell funktionsnedsättning och systern dömdes till fängelse för att ha gett honom en dödlig dos tabletter.

Nu begär kvinnan resning i Högsta domstolen. Hennes advokat Kjell-Åke Lundin och tidigare justitiekansler Göran Lambertz lyfter i en skrivelse fram nya forskningsrön om självmord och självskadebeteende bland unga, särskilt bland personer med autism. Lundin och Lambertz menar att dessa rön kunde ha lett till ett annat utfall i domstolen.

Vidare skriver de att HD i första hand borde riva upp domen och beordra en ny rättegång, alternativt frikänna kvinnan direkt eller åtminstone döma henne för det lindrigare brottet, det vill säga uppmaning till självmord.

Nekar till brott

Kvinnan dömdes av hovrätten till tolv års fängelse för mord. Hon har erkänt att hon gav brodern tabletterna, men har hela tiden nekat till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Niklas Rundberg, domare i Göta hovrätt om hur rätten resonerat kring att döma kvinna för mord istället för dråp. Foto: ur Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.