Foto: Philip Naskret/SVT

Mordvapnet kan ha dumpats i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Mordvapnet som användes när en 42-åring mördades på Råslätt var idag på den andra rättegångsdagen i fokus. Den 21-åring som är misstänkt hävdar att han slängt vapnet i sjön.

Det är en 57-årig företagare och hans 21-årige son som står inför rätta misstänkta för mordet. Under måndagen erkände 21-åringen att det var han som höll i vapet och sköt.

Chatt: SVT rapporterade från mordrättegången

Dödsskjutning på Råslätt

Under hela tisdagseftermiddagens har 21-åringen förhörts kring förloppet vid mordet på den utländske mannen, i lägenheten på Råslätt innan jul. Han berättar först att han fått reda på att 42-åringen ska komma och att han dagen innan fått sms om att han ska hämta sina 20.000 kronor. Han hävdar att han på morddagen fick en väska av en kompis.

– Han gav mig en skottsäker väst och ett vapen av en kompis.

Knivskadad

Han berättar att han tar vapnet och gömmer det bakom ryggen och att han känner sig rädd när 42-åringen kommer till lägenheten. 21-åringen hävdar vidare att han blir knivskuren i handen av 42-åringen, han knuffar då till honom och då ska vapnet ha gått av. Han säger att han är chockad och att han ser att hans pappa är chockad.

– Jag plockar upp kniven och vapnet och lägger i en väska, säger han.

LÄS MER: Silbersky: Det finns inga bevis mot min klient

Sedan ska han ha ringt efter skjuts, blir hämtad och åker därifrån. Han fortsätter berätta att han fått handen tvättad och omlagd hos en kompis som är sjuksköterska. Sedan säger han att han gått mot Vättern och hittat en båt som han ror ut på sjön med och där en bit ut säger han att han har kastat i väskan.

Ifrågasätts

Åklagaren ställer sig tveksam till 21-åringens berättelse. Han ifrågasätter den på flera punkter. Åklagaren påpekar att mordoffret har två skottskador, han undrar varför 21-åringen inte vill namnge sin kompis som är sjuksköterska och varför han inte tidigare visat sin skada på handen efter den påstådda knivskärningen.

LÄS MER: Nya uppgifter tvingar åklagarna att ändra i mordåtal

– Allt var en olyckshändelse, hävdar 21-åringen.

Rättegången fortsätter ytterligare fyra dagar i Jönköpings tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Råslätt

Mer i ämnet