Åklagare Adam Rullman tycker att tingsrätten har gjort en väl avvägd bedömning. Foto: SVT

Sonen döms för dödande skott på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

En 21-årig man dömdes idag för grovt vållande till annans död. Det var strax före jul som en 42-årig man dödades i en lägenhet på Råslätt, som tillhör den dömde sonens pappa. Pappan frias helt från misstankar om brott.

Den 21-årige sonen berättade under rättegången att det var han som höll i vapnet som dödade mannen, men han menar att han bara ville skrämmas och att vapnet gått av, av misstag. Åklagarna åtalade de båda männen för mord och menade att de båda gjort det i samförstånd. Men under rättegången lade åklagarna till den alternativa rubriceringen grovt vållande till annans död för sonen. För pappan, en 57-årig företagare, lades den alternativa rubriceringen skyddande av brottsling till.

”Väl avvägd bedömning”

Enligt åklagare Adam Rullman var domen väntad.

Dödsskjutning på Råslätt

– Jag har läst den och konstaterar att rätten har tagit till sig bevisningen och gjort en rimlig och väl avvägd bedömning.

Även 21-åringens advokat Uno Karlsson anser att domen på det hela taget är rimlig.

– Min klient är naturligtvis nöjd över att rätten valde att inte döma honom för något avsiktligt dödande. Och han har viss förståelse för vållande, däremot hade han möjligen önskat en mildare bedömning än grovt vållande.

Kommer ni att överklaga?

– Som sagt, det är ingen orimlig påföljd. Vi ska sätta oss ner och analysera det här i lugn och ro nu.

LÄS MER: Mordvapnet kan ha dumpats i Vättern

Skadestånd till broder

När rättegången avslutades förra tisdagen, så släpptes de båda misstänkta och på onsdagen kom tingsrättens dom. Sonen döms alltså för grovt vållande till annans död till fängelse i två år och sex månader. Tingsrätten har i huvudsak gått på de två männens berättelser om vad som hände i lägenheten och rätten skriver i en kommentar att berättelserna inte framstår som orimliga och att de i avgörande delar inte har kunnat motbevisas. Förutom fängelsestraffet ska den åtalade sonen också betala skadestånd till en bror till den avlidne mannen.

– Utifrån hur det hela utvecklade sig under rättegången tycker vi att det är en väl avvägd bedömning. Det är aldrig svart eller vitt. Bevisning ska tolkas av oss och av rätten och det fanns goda skäl att åtala för mord som vi först gjorde. Sedan lade vi till en alternativ rubricering utifrån hur det blev, säger åklagare Adam Rullman.

Kommer ni att överklaga?

– Vi har tre veckor på oss att fundera över det så jag säger varken ja eller nej nu. Men min spontana reaktion är att det är en väl avvägd dom.

LÄS MER: Man sköts med hagelgevär i ansiktet

Pappan frikänns

Pappan, den 57-årige företagaren frikänns. Det gör även den kvinna som stod åtalad tillsammans med männen. Hon var åtalad för underlåtenhet att avslöja mord genom att lämna felaktiga uppgifter när hon ringde SOS. Men tingsrätten bedömer alltså att varken hon eller pappan gjort något brottsligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Råslätt

Mer i ämnet