Sophie Larsson är fackligt ombud på Medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö. Foto: TT/Privat

Facket: Krävs högre löner för att lösa problemet

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs en ”morot”, i form av högre löner, om bristen på sjuksköterskor på medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset ska gå att lösa. Det anser Sophie Larsson som är fackligt ombud på kliniken.

– Man har insett att någonting måste göras, men det får inte kosta någonting. Det är det som är problemet.

Medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset i Eksjö saknar fortfarande minst tio sjuksköterskor. Enligt Sophie Larsson är det svårt att locka sökande till sjukhuset med tanke på hur läget är idag.

– Det är inte så lockande för en ny sjuksköterska att söka sig till oss, när man kan läsa om bristen på sjuksköterskor och den tuffa arbetsbelastningen det medför. Jag tror vi hamnat i en ond cirkel.

Hon anser att det krävs ekonomiska åtgärder, i alla fall på kortare sikt, för att lösa problemet. Det krävs högre löner för att öka attraktiviteten och locka fler sjuksköterskor att söka till kliniken.

– Det kanske inte finns med i aktuell budget, men det handlar ju om hur man prioriterar.

Lång tids problem

Sjuksköterskebristen på kliniken har varit ett problem under en lång tid. Men sedan i våras har läget förvärrats berättar Sophie Larsson. På grund av neddragningar tvingas nu patienter skickas till andra sjukhus i länet eftersom platserna inte räcker till.

– Vi skickar dagligen patienter till andra sjukhus. Det är en vardag för oss. Utan det hade vi inte klarat oss. Men det medför också en stress hos oss och en ökad risk för patienterna att behöva transporteras till andra sjukhus.

Kreativa förslag

Sophie Larsson säger att verksamhetscheferna har många kreativa förslag för att lösa problemet, men ingenting får kosta någonting.

– Vill man att vi ska hålla våra platser öppna, så bör man göra ekonomiska åtgärder på kort sikt. Blir sjukhuset välbemannat, så löser sig säkert resten av sig själv därefter, säger Sophie Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.