Birgitta Karlsson, som är veterinär i Jönköping, berättar att kliniken den senaste tiden har haft några fall med katter som förgiftats. Foto: SVT/Johannes Tolf

”Ofarliga” giftet tros ha förgiftat katter i Jönköping

Publicerad

Veterinärer runt om i landet har de senaste månaderna sett en kraftig ökning av husdjur som förgiftats av vad som tros vara en typ av mus- och råttgift som tidigare sades vara ofarlig för bland annat katter. I Jönköping uppmanar veterinärer djurägare att vara uppmärksamma.

De senaste tiden har det runt om i landet rapporterats om flertalet fall där katter blivit medvetslösa och till och med dött.

– Vi har haft några fall där katter kommit in, säger Birgitta Karlsson som är veterinär i Jönköping.

Även hundar har drabbats, men katterna står för det stora flertalet.

I klippet berättar Birgitta Karlsson om vilka symptom ett husdjur som drabbats av förgiftning kan ha.

Musgift med alfakloralos

Musgiftet som tros ha orsakat förgiftningarna har funnits sedan 2013, men blev populärt först efter att ett annat mer populärt gift förbjöds för något år sedan. Anledningen var just att andra djur riskerade att skadas.

Det nya giftet som innehåller alfakloralos ansågs vara säkrare då det dödar snabbare, och ska därför inte riskera att sekundärförgifta till exempel katter. Men nu menar veterinärerna att det ändå är just detta som kan ha hänt.

Skärpta regler

I december beslutade Kemikalieinspektionen att skärpa användningsvillkoren för musmedel som innehåller alfakloralos. Enligt de nya villkoren får medel med alfakloralos bara användas yrkesmässigt efter avklarad utbildning och produkten får inte användas i miljöer där katter kan förväntas förekomma. Döda möss ska även samlas in.

Men är faran helt över i och med skärpningen av regelverket?

– Nej det är den inte. Det är många djurägare som köpt detta i tron att det inte är farligt och har det hemma utan att kanske ha observerat de stränga föreskrifterna, säger Birgitta Karlsson.

Måste analyseras i USA

För att definitivt diagnostisera alfakloralosförgiftning måste toxikologiska prover analyseras i USA. Dessa toxikologiska prover bekostas av djurägarna själva, vilket många väljer att avstå från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.