Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann-Cathrine Gunnar (C), ordförande i Samhällsplaneringsnämnden tror att höghuset Kraftkällan skulle bli ett bra landmärke. Foto: SVT

Nu planeras Nässjös största byggprojekt på över 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Nässjö kommun planerar för en helt ny stadsdel, Västra staden, väster om järnvägsstationen.
– Det blir 500-600 lägenheter med olika upplåtelseformer, säger Ann-Cathrine Gunnar (C), ordförande i Samhällsplaneringsnämnden.

Efter flera år där Nässjös befolkning har minskat har nu trenden vänt. För några år sedan hade kommunen cirka 29 000 invånare, nu är det över 31 000.

– De senaste åren har vi ökat med mellan 500 och 1 000 invånare per år, säger Ann-Cathrine Gunnar.

Bostadsbrist i Nässjö

Befolkningsökningen har lett till att det idag är brist på bostäder. Redan nu håller det kommunala bostadsbolaget AB Linden på att bygga ett flerfamiljshus med cirka 50 hyreslägenheter ett stenkast från järnvägsstationen. Det finns också långt gående planer på att bygga bostäder på tomten bredvid gamla Centralskolan.

Men det stora framtidsprojektet är byggandet av en helt ny stadsdel väster om järnvägsstationen. I dag är där spårområde och industriområde.

– Det blir en bra lösning med närheten till nuvarande centrum och järnvägen, säger Ann-Cathrine Gunnar.

Kommunen äger en del av marken och resten ägs av Trafikverket. De håller på med en större utredning om hur deras bangårdar ska se ut framöver och i Nässjö finns det mark för deras verksamhet längre norrut.

Ann-Cathrine Gunnar hoppas på att de ska kunna sätta spaden i jorden för första etappen av Västra staden redan om två till tre år.

– Sedan är det ju ett projekt som löper på 10-20 år innan det är färdigbyggt.

Ska bygga trähus

Det 50 000 kvadratmeter stora området kommer att bebyggas med flerfamiljshus i trä. Det kommer att vara lägenheter i olika storlekar och ägandeformer, både bostadsrätter och hyreslägenheter.

– Sedan hoppas vi att det ska finna olika verksamheter i området med kaféer och restauranger, säger Ann-Cathrine Gunnar.

Marken ner mot Runnerydssjön är tänkt att bli ett naturskönt rekreationsområde.

Projektets mest iögonfallande byggsten är ett höghus i trä, ”Kraftkällan”, strax väster om järnvägsstationen. Tanken är att byggnaden ska bli Nässjös landmärke som skulle inrymma hotell och spa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nässjö

Mer i ämnet