I veckan ska beslut tas om att skjuta till mer pengar till det nya badhuset som planeras i Jönköping. Foto: Stina Stjernkvist/TT/Arkiv

Nästan en kvarts miljard behöver tillföras för att bygga nya badhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den styrande majoritet vill tillföra 236 miljoner kronor för att bygga det nya badhuset på Rosenlund i Jönköping. Oppositonsrådet Joakim Dahlström (M) vill i stället att förslaget återremitteras till stadskontoret och att projektet omarbetas. På onsdag ska ärendet upp i kommunstyrelsen för beslut.

Orsaken är att byggpriserna har skenat och enligt den nya prognosen som tagits fram kommer ett nytt bad på Rosenlund att kosta totalt 1,12 miljarder kronor. Detta innebär också att driftskostnaderna för kultur- och fritidsnämnden kommer att öka med 13 miljoner kronor per år och landa på en årligt kostnad av 56 miljoner kronor.

Projektet är två år försenat och ett nytt badhus kommer om allt går enligt plan kunna stå färdigt först 2028.

Tekniska kontoret har också gått igenom vad en bantning av projektet skulle spara i investeringsutgifter. För att minska investeringsutgifterna med 170 miljoner kronor  skulle en av 25 meters bassängerna inte byggas, 50 meters bassängen få åtta istället för tio banor och djupet i bassängen minskas. En av tre undervisningsbassänger tas bort, även gymlokalen slopas och utemiljön förenklas. I det sparförslaget ingår också att minska läktarkapaciteten från 1 500 till 1 250 platser.

Kommunstyrelsen fattade på onsdagen beslut om att föreslå kommunfullmäktige att tillföra pengarna som behövs för att genomföra projektet enligt den styrande majoritetens förslag. Den 21 juni ska ärendet upp för beslut i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.