Södraspelarna jublar efter avancemanget till Allsvenskan. Nu är det stridigheter i föreningen. Foto: SVT

Nätverket Södra till Allsvenskan hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket Södra till Allsvenskan meddelade i dag att de upplöser samarbetet med J-södra. Beslutet kommer som en reaktion på valberedningens förslag på en ny ordförande i måndags.

I nätverket ingår 18 företag som sedan starten har bidragit med mer än 25 miljoner i sponsorintäkter. I går meddelade valberedningen att de förespråkar en ny ordförande i föreningen,  bankchefen Fredrik Jutnäs.

Nuvarande ordföranden Sune Lantz sa i går att han var mycket besviken, men att han ändå tänkte kandidera till ordförandeposten på årsmötet den 23 november.

Ordförandestriden i J-Södra

– Jag räknar med medlemmarnas stöd, säger Sune Lantz.

Besviket nätverk

Nätverket Södra till Allsvenskan skriver i ett pressmeddelande att de är besvikna och missnöjda med hur valberedningen har arbetat. De skriver också att de är besvikna över att många styrelserepresentanter har läckt information från protokoll till media.

– Vi tycker att den nuvarande ledningen har gjort ett väldigt bra jobb. Tycker att processen att titta på en ny styrelse är gjord på felaktiga grunder och på lite låg nivå, därför väljer vi att hoppa av, säger Ulf Rostedt, på Itab, ett företag som ingår i nätverket.

Om beslutet att hoppa av samarbetet innebär att J-södra förlorar sponsorpengar är oklart.

– Nätverket upplöses, men det är upp till varje företag om hur de vill göra med sponsorpengar. Itab kommer som det ser ut nu att dra in sina sponsorpengar.

Om det beslutet står fast om Sune Lantz skulle väljas till ordförande på årsmötet den 23 november säger Ulf Rostedt att de får ta ställning till då.

”Djupt olyckligt”

Valberedningens ordförande Bertil Johansson kommenterar sponsornätverkets utspel så här:

– Spontant är det djupt olyckligt om stora sponsorer hoppar av.

Är du förvånad över nätverkets beslut?

– Vi i valberedningen träffade representanter för nätverket i samband med matchen mot Östersund. Då fick vi inte de här signalerna, säger Bertil Johansson.

Han förstår inte den kritik som nätverket har riktat mot valberedningens arbete.

– Nej, jag tycker vi har jobbat brett och pratat med många människor i föreningen. Men det är ju ett förslag och nu är det upp till årsmötet att bestämma, det är ju så det fungerar i en demokrati, säger Bertil Johansson.

Nätverket bildades 2008 och syftet var att stödja Jönköping Södras att bli en allsvensk klubb med den långsiktiga målsättningen att bli svenska mästare. I nätverket ingår bland annat Atteviks, Ernst & Young, HSB, Kabe och Swedbank.

Se vad SVT:s fotbollsexpert Thomas Wernersson säger om krisen i Jönköpingsklubben här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ordförandestriden i J-Södra

Mer i ämnet