Nicklas var försvunnen i över en timme innan han kom hem till sin familj igen. Hör hans mammas oro i klippet ovan. Från vänster: Joakim Krafft, Nicklas Lamngam och Camilla Bergåse Krafft. Foto: SVT

Nicklas med Downs syndrom lämnades av färdtjänsten – en mil från hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag åker 15-åriga Nicklas färdtjänst hem från skolan i Vetlanda. Men i fredags kom han inte hem som planerat. Färdtjänsten hade släppt av honom vid fel hus väldigt långt från hans hem.

Nicklas Lamngam, som har Downs syndrom kom inte hem från skolan som planerat. Då hans mamma ringde färdtjänst, som kör honom varje dag, fick hon beskedet att han lämnats av. Men inte på vilken adress, bara att det rörde sig om ett brunt tegelhus.

Det visade sig att han blivit avsläppt vid fel hus en dryg mil hemifrån. Nicklas som har svårt att orientera sig och göra sig förstådd visste inte var han befann sig.

Inte första gången

– Vi har mått väldigt dåligt. Vi var övertygade om att nu är det kört, säger Nicklas mamma Camilla Bergåse Krafft. Hon ifrågasätter nu hur chauffören kunde släppa av Nicklas en mil hemifrån och sedan köra därifrån.

– Det är inte första gången som Länstrafiken har gjort fel, det har drabbat vår familj flera gånger, säger hon.

Från Länstrafikens sida beklagar man det inträffade.

– Det är tyvärr den mänskliga faktorn, chauffören beklagar det som inträffat, säger Anna-Karin Malm serviceresechef på Länstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.