Linnea Myrhag och Kristoffer Lundahl åkte under fredagen från Stockholm till Gnosjö. Foto: SVT

SVT kollade läget i jultrafiken

Uppdaterad
Publicerad

E4 genom Jönköping är en av landets mest trafikerade sträckor med ett snitt på 60 000 fordon per dygn. SVT Nyheter Jönköping pratade under fredagen med flera bilister som passerade Jönköping.

Att det är en stor trafikhelg märks tydligt på flera vägar i Jönköpings län. E4 genom Jönköping är en sträcka där trafiken ökar, men exakt siffror när det gäller trafikflödet under julhelgen har inte trafikverket.

– Ett normaldygn passerar cirka 60 000 fordon på E4 genom centrala Jönköping men då ska man veta att två tredjedelar är trafikanter som bor i området, säger Lars Öster, åtgärdsplanerare på trafikverket i Jönköping.

De ska fira jul i Gnosjö

På en av bensinmackarna i Jönköping träffar vi Kristoffer Lundahl och Linnéa Myrhag. De åkte från Stockholm vid 6-tiden på fredagen för att slippa trafikkaos.

– Resan har gått bra. Vi ska till Gnosjö till Linnéas släktingar, säger Kristoffer Lundahl.

I klippet ovan kan du se vad de andra trafikanterna har för resplaner.

”Välj mötesfria vägar”

Han vill inte peka ut någon väg i länet som mer olycksdrabbad än någon annan. 

– Det varierar över tid. På riksväg 26/47 utanför Mullsjö har det skett flera olyckor genom åren och det är ju därför den vägen nu byggs om.

– Det är viktigt att i så stor utsträckning som möjligt välja två plus ett vägar eller mittseparerade vägar, säger Lars Öster på trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.