Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Jönköpings län får nu visitera personer som befinner sig på allmän plats i det utpekade området, utan misstanke om brott. Hör mer i videon. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT Arkiv

Det här innebär polisens nya säkerhetszoner i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag kan polisen få genomföra kroppsvisitation och husrannsakan i fordon utan att det finns misstanke om brott. Detta när så kallade säkerhetszoner införs under begränsad tid i ett utpekat område.

Nu träder den nya lagen om säkerhetszoner, även kallade visitationszoner, i kraft efter att riksdagen röstade ja till den i början av april.

– Arbetet kommer vara där det är en stor risk för sprängningar och skjutvapenvåld. Då får polisen en säkerhetszon där man jobbar trygghetsskapande, säger Tobias Åkerberg, polisinspektör vid Polismyndigheten i Jönköpings län.

Han säger att det just nu inte finns något behov av att inrätta någon säkerhetszon i Jönköpings län, men att det snabbt kan ändras.

Är detta ett verktyg som efterfrågas av polisen?

– Detta är ett av många verktyg, så det blir ett komplement. Till exempel har vi precis fått det preventiva vistelseförbudet.

I klippet ovan hör du om hur den nya lagen påverkar boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.