Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Giovanni Rojas är integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Jönköpings län. I klippet berättar han hur väl förberedda kommunerna är på den nya lagförändringen. Foto: Irma Hellman/SVT

Ny lagändring: Kommunerna får ansvar för boende till skyddsbehövande från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det kommunernas uppgift att tillhandahålla bostäder till skyddsbehövande från Ukraina. Migrationsverket räknar med att fler än 1000 personer kommer bli anvisade till Jönköpings län. När anvisningen kommer är det upp till kommunen att på fyra veckor fixa ett boende.

Från och med den första juli träder en ny lagändring i kraft som innebär att kommunerna får ansvar att tillhandahålla boende till skyddsbehövande från Ukraina. Det är första gången EU:s massflyktsdirektiv tillämpas och enligt Giovanni Rojas som är integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Jönköpings län har lagförändring kommit på plats ovanligt fort.

Fyra veckors frist

Innan har det varit Migrationsverkets ansvar men nu kommer myndigheten börja anvisa de skyddsbehövande från Ukraina till kommuner runt om i landet. Varje kommun har ett antal personer som verket har beräknat att kommunen ska kunna ta emot. Efter att Migrationsverket anvisar personer till en kommun har kommunen fyra veckor på sig att tillhandahålla ett boende.

Vad ska det vara för boenden?

– Boendena som de ska tillhandahålla ska vara värdiga boenden. De ska fungera i vardagen, man ska kunna laga mat eller ha tillgång till mat, det ska vara tak över huvudet och det ska vara lugnt så att barnen ska kunna studera, säger Giovanni Rojas.

Prognos för året

Just nu bor 725 skyddsbehövande från Ukraina i Jönköpings län och Migrationsverkets prognos är att 1014 personer till kommer anvisas till länets kommuner.

I klippet ovan berättar Giovanni Rojas om kommunernas beredskap.

Aneby 17

Eksjö 45

Gislaved 82

Gnosjö 26

Habo 54

Jönköping 403

Mullsjö 31

Nässjö 66

Sävsjö 16

Tranås 40

Vaggeryd 44

Vetlanda 73

Värnamo 117

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.