Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny lag sätter nu press på kommunerna att ha ett brottsförebyggande arbete för att hindra unga från att hamna i kriminalitet. Något som blir en utmaning menar Nässjö kommun. Foto: TT

Ny lag sätter press på kommuner att jobba brottsförebyggande

Publicerad

Sedan en dryg månad är det brottsförebyggande arbetet ett ansvar som ligger på kommunerna enligt lag. Det har gjort att Nässjö kommun fått strukturera om sitt arbete. 

– Jag upplever att det har blivit ett större fokus på de här frågorna, där politiker nu engagerar sig mer, säger Cecilia Gerhardsson, administrativ chef med ansvar för det brottsförebyggande arbetet.

Cecilia Gerhardsson är ansvarig för det brottsförebyggande arbetet i Nässjö kommun. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Mycket av kommunernas arbete är i sig brottsförebyggande: att unga går igenom grundskolan och gymnasiet med godkända betyg är ett av de viktigaste faktorerna för att minska ungdomsbrottsligheten. Att det finns sysselsättning och fritidsaktiviteter är en annan.

– Det finns forskning på detta så vi vet att det är så.

Hela samhället deltar

Sedan den nya lagen trädde i kraft den 1 juli jobbar Nässjö kommun med att skapa lägesbilder, där hela samhället involveras att delta och rapportera vad som händer i kommunen.

– Vi har enskilda medborgare som räckt upp handen och sagt att de vill vara med, säger Cecilia Gerhardsson.

Eskaleringen av ungdomar som dras med i kriminalitet är ett fokusområde. Men det är svårt att förutse risker och att hänga med på de digitala plattformar där ungdomarna finns.

I klippet berättar Cecilia Gerhardsson mer om arbetet med att förebygga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.