Någon avfyrade smällare strax intill Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson då han besökte Tranås på fredagen. Bilden är tagen i Hörby tidigare i veckan. Foto: TT

Ny smällarattack mot Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Under ett framträdande i Tranås på fredagseftermiddagen kastade någon en kraftig smällare i närheten av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Det smällde väldigt högt och det ringer lite i örat fortfarande, säger han till Tranås Tidning.

Polisens preliminära rubricering är ringa misshandel alternativt misshandel.

– Ingen person ska ha kommit till skada, men vi har inte pratat med alla berörda än, säger Monica Bergström vid polisen.

Andra gången på ett dygn

Under torsdagen kastades en smällare mot Åkessons bil när han var på väg från ett framträdande i Mariestad. Ingen person skadades. Men under torsdagskvällen hämtades en misstänkt person in och förhördes.

Misstankarna handlar om försök till misshandel och två fall av försök till våld mot tjänsteman.

– Personen är släppt, men misstankarna kvarstår, säger Jörgen Gustafsson vid polisen i Skövde till Mariestads-Tidningen.

Säkerhetspolisen inkopplad

Säkerhetspolisen följer händelserna.

– Vi arbetar fortlöpande med säkerheten kring våra skyddspersoner och vi anpassar också skyddet därefter, säger Gabriel Wernstedt, pressekretare vid Säpo, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.