Rony Forsberg, VD på Jönköping Airport är hoppfull inför nystarten för Stockholmsflyget Foto: SVT

Nypremiär för Stockholmsflyget

Uppdaterad
Publicerad

Idag återupptogs flyget mellan Jönköping och Stockholm. Strax före klockan halv sju på måndagsmorgonen lyfte det första planer från Air Leap med 16 passagerare. Flygplatsen hoppas nu på att även utrikesflyget ska kunna komma igång igen under hösten.

När bolaget Bra före sommaren meddelade att man skulle lägga ner rutten mellan Jönköping och Stockholm kom det som en kalldusch för flygplatsen. Det innebar att allt reguljärflyg var borta. Sedan dess har man arbetat för att hitta en ny operatör, och på måndagmorgonen var det alltså dags för premiärturen med Air Leap.

– Det känns naturligtvis oerhört bra. Det är oerhört viktigt för Jönköpings flygplats att ha reguljär trafik både inrikes och utrikes, det är inget tvivel om det, och det har varit ett långt uppehåll nu sedan Bra slutade flyga i juni,  säger  Rony Forsberg som är VD på Jönköping Airport.

Premiärturen firades med tårta och bandklippning, innan de sexton passagerarna kunde gå ombord på planet som har drygt trettio platser

Hoppas locka passagerare

Air Leap kommer flyga med femton avgångar per vecka i varje riktning mellan Jönköping och Arlanda. Rony Forsberg hoppas att den nya satsningen ska lyckas, trots att flera bolag tidigare gett upp.

– Dels måste man jobba oerhört mycket med hela det här med flygskam och klimatångest och försöka bli så miljövänlig det bara går, men så är det också naturligtvis fråga om att marknadsföra och profilera en sån här linje.

Men behövs Jönköping verkligen en linje till Stockholm med tanke på läget?

-Absolut. Det handlar inte bara om att ta sig till Stockholm – det handlar också om att komma vidare i vårt avlånga land och vidare ut i världen och Arlanda är ju en sådan hub ur ett sådant perspektiv.

Förhandlar om utrikestrafik

Samtidigt förhandlar flygplatsledningen just nu med bolag om att få igång även utrikestrafiken, och det finns planer på en förbindelse med både Köpenhamn och Frankfurt.

– Vi hoppas kunna sy ihop det under hösten, säger Rony Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.