Jönköpings aiports vd Rony Forsberg. Foto: SVT

Stockholmsflyget från Jönköping räddas kvar

Publicerad

Flygtrafiken mellan Jönköping och Stockholm kommer att återuppstå efter sommaren. Flygplatsen är nu muntligen överens med ett nytt bolag som tar upp trafiken till Arlanda, efter att bolaget BRA beslutat att lägga ner. Samtidigt pågår förhandlingar även om en utrikeslinje.

I slutet av april kom beskedet att flygbolaget BRA skulle lägga ner trafiken mellan Jönköping och Stockholm före midsommar på grund av för få passagerare.  Eftersom redan tidigare utrikesflyget till Frankfurt lagts ner, skulle det innebära att alla reguljärtrafik från Jönköping då skulle vara borta.

Men nu kan SVT Nyheter Jönköping avslöja att det blir fortsatt flyg mellan Jönköping och Arlanda. Den 26 augusti tar en ny operatör över med 15 turer i vardera riktning varje vecka. Villket bolag det handlar om är än så länge hemligt.

– Vi är muntligen överens, men jag vill inte gå ut med namnet innan avtalet formellt är underskrivet, och det sker idag eller senast på måndag, säger Rony Forsberg, vd på Jönköping airport till SVT.

Mindre plan

Enligt Rony Forsberg handlar det om ett mindre plan än det som BRA använt.

– Det känns bra att vi kan erbjuda fortsatt flyg. Vi behöver en linje till Stockholm – det har vi märkt på reaktionerna från näringslivet i regionen efter beskedet om att BRA lägger ner.

Frågan är hur ett nytt bolag ska kunna få lönsamhet, när flera andra bolag gett upp. Under januari och februari hade linjen till Stockholm i snitt bara tio passagerare per tur.

– Ja, BRA hade det snittet i början på året, men efter beskedet om nedläggningen så ökade faktiskt resandet. De hade kanske också ett för stort plan som gav låg kabinfaktor, alltså andel sålda stolar per flyg, säger Rony Forsberg.

Tror du på linjen?

– Ja absolut. Med en bra tidtabell, och det får vi nu.

Förhandlingar om utrikesflyg

Förutom dagens besked om forsatt flyg till Stockholm kan även utrikesflyget komma att återuppstå. Enligt Rony Forsberg pågår förhandlingar med två olika bolag om flyg till Frankfurt och Köpenhamn, en linje som i så fall kommer samordnas med Karlstad flygplats, på samma sätt som tidigare.

– Målet är att komma till skott med ett avtal före semestern, säger Rony Forsberg.

Vad betyder det för flygplatsens framtid att ha ett reguljärflyg igång?

– Reguljärflyget har varit ett av tre ben i vår verksamhet , tillsammans med charter och fraktflyg. Med tre ben står vi naturligtvis mer stabilt.

Förhandlingar om en flyg mellan Frankfurt-Jönköping-Karlstad pågår.

passagerare går ombord på flyget till Frankfurt. Foto: SVT

Nya linjen till Arlanda

Visa
  • Tre dubbelavgångar per dag måndag- torsdag
  • Två dubbelavgångar fredagar
  • En dubbelavgång söndagar
  • Linjen trafikeras med ett plan med 32 platser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer