Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sonja Landström är en av dem som nu sett över sina matkostnader. I klippet ovan berättar hon och fler kunder om varför de handlar i Dela-butiken i Jönköping. Foto: SVT

Kunden Sonja väljer bort det dyraste: ”Är lite sparsamma”

Publicerad

Sonja Landström från Jönköping är en av dem som försöker hålla nere kostnaderna bland annat på mat. Då och då handlar hon därför i Hela människans matbutik på Österängen i Jönköping.

– Vi är lite sparsamma jag och min man och vi hoppar över det som är dyrare, säger hon.

Dela-butiken på Österängen i Jönköping drivs av Hela människan och här säljs mat, ofta med kort datum, som andra butiker skänkt. Till butiken kommer främst människor med låg inkomst för att handla till ett reducerat pris.

Det kan röra sig om barnfamiljer som lever på försörjningsstöd, fattigpensionärer och nyanlända.

Ser över kostnaderna

Leyla, som inte vill synas på bild, berättar att hon och hennes dotter tidigare hade en matkostnad på 500 kronor i veckan. Nu upplever hon att det är dubbelt så dyrt och därför nödvändigt för henne att se över kostnaderna.

– Vi behöver det billiga så därför handlar vi här, säger hon.

Ekonomiska svårigheter

Enligt Gunnar Dahlqvist, verksamhetschef på Hela människan i Jönköping, dyker det upp nya människor till butiken varje vecka och det är även personer som inte har ekonomiska svårigheter som handlar här.

– Just nu är det inget problem därför att den skaran inte är särskilt stor men skulle det öka får vi backa tillbaka till ursprunget och se till att det bara är personer som verkligen behöver det som får handla här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.