Omstridd gruvplan lever vidare – riksdagspolitiker på plats vid Norra Kärr

Publicerad

Under måndagen har runt tio riksdagsledamöter från Jönköpings och Östergötlands län bussats runt i trakterna kring Gränna och Ödeshög där det finns en omstridd plan att etablera en gruva. Detta har diskuterats i över tio år och fortfarande är inte sista ordet sagt i frågan.

– Nu har vi en socialdemokratisk regering som säger sig älska gruvor och då blir jag också lite orolig, säger riksdagsledamot Emma Hult (MP).

Politikerna är på plats för att få utökad kunskap om området där gruvan planerats, och det är LRF som bjudit in dem.

– Det kan uppstå en intressekonflikt när ett utländskt mineralföretag vill ta över ett område där det bland annat produceras livsmedel för att under en kortare tid bryta mineraler. Vi ser behov av att på ett bättre sätt än idag väga nyttorna av en gruva mot skador och kostnader som den orsakar, säger Palle Borgström som är LRF:s förbundsordförande.

Palle Borgström är LRF:s förbundsordförande. Foto: SVT/Johannes Tolf

Jordartsmetallerna behövs till ny teknik

Ny teknik och ökad elektrifiering innebär att samhällets behov av både vanliga och ovanliga metaller ökar, till exempel sällsynta jordartsmetaller. Idag importerar EU nästan hela sitt behov av sällsynta jordartsmetaller från Kina. En av Europas största förekomster tros emellertid finnas i Norra Kärr.

Hittills har människor som bor i området lyckats stoppa planerna på en gruva.

– Det är många i det här området som mår dåligt av det, att inte få ett avslut, säger riksdagsledamot Johan Andersson (S) från Östergötlands län.

För ett år sedan avslog Bergsstaten en ansökan om bearbetningskoncession med motiveringen att det krävs ett Natura2000-tillstånd. Men beslutet överklagades och det är fortfarande oklart vad som kommer att hända framöver med planen på en gruva.

I klippet ovan hör du hur några av politikerna på plats ställer sig till en eventuell gruva intill Vättern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.