Foto: SVT

Öppna äldreboenden kan vara tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har under dagen skickat ut riktlinjer till personalen för hur de ska hantera besök till äldreboenden, så kallade särskilda boenden, från och med torsdag. Men om smittspridningen sätter fart igen kan kommunen stänga för besök.

Från och med torsdag är det fritt fram att besöka anhöriga och vänner på särskilda boenden igen. I Jönköpings kommun har riktlinjerna till personalen om hur dessa besök nu ska gå till gått ut under dagen.

Det handlar bland annat om att ta emot det föranmälda besöket i dörren, erbjuda handdesinfektionsmedel och att besöken ska ske i den boendes egen lägenhet.

Corona Jönköping

– Eftersom de flesta har ganska små enrumslägenheter kan inte hela släkten komma samtidigt, utan besöken måste begränsas. I möjligaste mån ska de också ske utomhus, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun.

Kan omprövas

Just nu ökar smittan i samhället, även om det i Jönköpings län är från låga nivåer.

– Om det ökar kan det bli som i Dalarna, som valt att ha sina boenden fortsatt stängda. Det här kan bli tillfälligt. Beslutet kan mycket snabbt komma att omprövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet