Kommundirektör Annika Hedvall är glad att stöket i centrum har minskat betydligt. Hör henne och Skillingarydsborna berätta i klippet. Foto: TT/SVT

Ordningsvakterna har lämnat Skillingaryd

Publicerad

Efter att det blivit allt stökigare i centrala Skillingaryd tvingades kommunen för ett år sedan att sätta in ordningsvakter. Men sedan oktober har vakterna inte längre behövts eftersom läget i samhället har blivit betydligt lugnare.

Fylla, skadegörelse, hot och narkotikaförsäljning gjorde att invånarna i Skillingaryd kände sig otrygga och för att återupprätta ordningen sattes ordningsvakter in. Det gav resultat.

– Tidigare fick vi en hel del samtal om oroligheterna. Det får vi inte längre och det är ett kvitto på att man upplever att det är lugnare och tryggare, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

Men är det inte polisens uppgift att synas och skapa trygghet?

– Jo, det kan man tycka. Och det har de också gjort tycker jag. Men det här är en möjlighet som finns i situationer då man upplever att det finns ett extra behov.

Ytterligare åtgärder

Men sedan den första oktober i år har bedömningen gjorts att ordningsvakterna inte längre behövs. De andra trygghetsskapande åtgärderna som vuxenvandringar och ökat samarbete mellan förvaltningarna och polisen, anses tillräckliga. Även fältarna har ändrat sitt arbetssätt vilket har gjort att läget lugnat ner sig betydligt.

– Det betyder väldigt mycket att det rör sig fler vuxna i centrum, säger Annika Hedvall.

Tidigare var det stökigt kring torget i centrum och på biblioteket. Foto: SVT / Kristin Renulf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.