Foto: SVT

Överklagande om provborrningar i Taberg avslås

Uppdaterad
Publicerad

Asera Mining överklagade länsstyrelsens nej till företagets ansökan om dispens för provborrning i naturreservatet i Taberg. Nu avslår Mark- och miljödomstolen överklagan.

Enligt domstolen skulle brytning av mineral inte vara förenligt med reservatets syfte.

”Det föreligger därför inte särskilda skäl för att ens utföra undersökningsarbeten i detta långsiktiga syfte, även om åtgärderna i sig innebär förhållandevis små skador”, skriver man.

Domstolen delar länsstyrelsens uppfattning att provborrning inte vore förenligt med de stora natur- och kulturvärden som finns i området.

Viktig metall

Asera Mining vill provborra i Taberg eftersom tidigare undersökningar utanför naturreservatet visat att där finns stora mängder av metallen vanadin, en metall som används i stålindustrin.

Den används också inom batteriteknik, och kan i framtiden bli en viktig komponent till nätverkslagring inom vind- och solkraft.

Företaget menar att fyndigheten har potential att förse hela EU med vanadin under lång tid.

Natur- och kulturvärden

I sin överklagan hävdade bolaget att provborrningar i naturreservatet skulle få liten påverkan på miljön. Bland annat skulle borrningen ske under vintern så att marken, floran och faunan påverkades så lite som möjligt.

När länsstyrelsen avslog ansökan hänvisade man till de stora natur- och kulturvärden som området hyser. Taberg är ett så kallat Natura 2000-område, vilket innebär att det tillhör ett nätverk av skyddade områden i EU. Det är också ett riksintresse för naturvård och kulturmiljö.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.