Boshra Alyasin kom till Sverige från Syrien för några år sedan och har övningskört några gånger tillsammans med handledaren David Karlsson. Foto: SVT/Johannes Tolf

Hjälp med övningskörning ger fler möjlighet att ta körkort

Uppdaterad
Publicerad

Att ta körkort kan vara dyrt och hindra en del från att göra det. Därför har ett övningskörningsprogram startats i Jönköping där de som övningskör bara betalar för bränslekostnaden.

Med ideella handledares hjälp får ungdomar, som annars inte skulle kunna ta körkort, hjälp med mängdträning inför uppkörningen. En majoritet av de sökande till programmet är tjejer. 

– Jag är så glad, det är verkligen en chans för mig att övningsköra, säger 22-åriga Boshra Alyasin.

Det är den ideella ungdomsorganisationen Underground i Jönköping som med hjälp av flera sponsorer står bakom övningskörningsprogrammet Rätt att ratta.

Även tidigare har Underground övningskört med ungdomar, men det är först nu som de har fått en riktig övningskörningsbil med dubbelkommando.

Stort behov

– Det finns en hel del ungdomar där det inte finns körkort i familjen, där är behovet jättestort, säger Peter Magnusson på Underground.

Boshra Alyasin kom till Sverige från Syrien för några år sedan och har övningskört några gånger tillsammans med handledaren David Karlsson. Han berättar att han har bott utomlands och läst arabiska och att de båda har utbyte av övningskörningsprogrammet.

– Jag får möjligheten att öva på att prata arabiska och hon får övningsköra. Det är bra för oss båda, säger David Karlsson.

Hoppas att körkortet ska underlätta

När SVT Nyheter följer med på ett övningskörningstillfälle med Boshra och David går färden på vägarna vid Råslätt i Jönköping. Hon hoppas att körkortet ska vara klart om ett år och att det ska öppna upp möjligheten för nya jobb.

– Det blir även lättare att integreras i samhället, säger Boshra Alyasin.

Tror inte att det tar jobb från körskolorna

Men hur ser du på konkurrensen gentemot de kommersiella körskolorna. Finns det inte en risk att ni tar jobb från dem?

– Nej, vi snarare hjälper dem. De flesta är tjejer, som nog inte över huvud taget skulle ta körkort annars. Vi gör ju det som föräldrar och familjer skulle göra, och sedan i nästa steg går de till körskolorna, säger Peter Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.