De stoppade oroligheterna – prisas nu av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Alessandro Severino från Råslätts SK och Peter Magnusson från nätverket Underground får ta emot kommunen pris för berömliga insatser för barn, efter att de lyckades engagera ungdomar och föräldrar på Råslätt för att få slut på den vandalisering och de bilbränder som pågick i somras.

–Det är jätteroligt! Det här en uppmuntran för alla våra frivilliga, både de som jobbade i somras och de som jobbar år ut och år in, säger Peter Magnusson.

Det var under juli och augusti som det under kort tid inträffade flera bilbränder på Råslätt. Dessutom skedde en hel del annan skadegörelse, bland annat fick en second hand butik hela sitt skyltfönster sönderslaget. Händelserna väckte stor oro och ilska bland de boende, men tack vare att några eldsjälar engagerade sig och lyckades få med sig både föräldrar och ungdomar lyckades man få stopp på vandaliseringen. Bland annat började vuxna nattvandra i området, och man samlade in pengar till en ny fönsterruta till second hand-butiken.

Prisas av kommunen

Två av dem som engagerade sig mest i att bekämpa oroligheterna var Peter Magnusson, samordnare på fritidsgården Underground, och Alessandro Severino, sportchef i Råslätts SK. Idag belönades de med Jönköpings kommuns pris för berömliga insatser för barn.

–Här har man verkligen visat att enskilda individer kan göra skillnad, säger Anders Hulusjö(KD), ordförande i kommunfullmäktige som var den som delade ut priset. Istället för att gå ut med makt gick man ut som kompisar och fick med sig både ungdomar och föräldrar, så det blev inget uppror på Råslätt.

Var mycket oro

Enligt Peter Magnusson så var det en orolig situation i somras, med framför allt en grupp ungdomar som mådde väldigt dåligt som startade vandaliseringen. Till sist blev situationen så akut att man kallade till ett möte för att engagera föräldrar och andra vuxna. Ett möte som gav väldigt genomslag. Samtidigt jobbade man aktivt mot ungdomarna i området för att få fler att stå upp och säga ifrån mot skadegörelsen.

–Det är en mycket mer stabil situation nu. Fortfarande många unga som mår dåligt och som har ett svagt vuxenstöd, men jag tror att de känner att vi har funnits där och att vi gör allt för att ingen ska falla mellan stolarna, säger Peter Magnusson.

Hela Råslätt slöt upp

Alessandro Severino lyfter fram att det är många som förtjänar det här priset, och att han och Peter bara är representanter för en större grupp. Orsaken till att de lyckades vända utvecklingen var just att det var så många som slöt upp och att hela Råslätt som ort engagerade sig.

–Det är många som varit med här och det är roligt att det blev så lyckat, säger han. Naturligtvis gläds man och är stolt över att Råslätt får lite positiva inslag.

Syftet med priset är att uppmuntra och inspirera till ideella insatser utöver det vanliga, och sprida kunskap för att stärka barns välbefinnande. Prissumman, som de båda vinnarna får dela på, ligger på 15 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.