Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Thomas Johansson, ambulanssjukvårdens verksamhetschef, hur de de försöker lösa situationen. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT

Personal saknas till ambulansen i sommar – kan beordras in på övertid

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas personal till runt 100 pass inom ambulanssjukvården i länet i sommar. Det innebär att var femte pass inte är tillsatt. Det kan innebära att ambulanser får ställas till sommaren, vilket kan göra att den som behöver ambulans får vänta längre. 

– Vi har klarat det tidigare år så förhoppningen är att vi ska klara det även i år, säger Thomas Johansson, verksamhetschef på Ambulanssjukvården i Region Jönköpings län.

Svårigheterna att få personal till sommaren drabbar många vårdinstanser. Likt tidigare år är många av ambulanspassen ännu inte tillsatta. I dagsläget handlar det om, uppskattningsvis, 20 procent av passen.

Beordra in personal

– Tidigare år har vi sett att det varit svårare att hitta personal till Höglandet. I år är det Jönköping som är mest drabbat.

Under sommaren kör ambulansen redan sedan tidigare år med färre ambulanser, men nu finns risken att ännu fler behöver ställas. I klippet ovan hör du mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.