Regionpolitikerna ville förbättra insatstiderna till Mullsjö, men istället har de försämrats drastiskt. Rachel De Basso berättar i klippet hur de nu ska agera. Foto: Emma Johansson/SVT

Politikerna lovade kortare insatstider till Mullsjö

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolitikerna beslutade 2019 att köpa in en ny ambulans med placering i Mullsjö för att korta insatstiderna. Men nu – två år senare – tvingas istället Mullsjöbor vänta längre på att få en ambulans.

Insatstiderna för ambulansen till både Mullsjö och Aneby ansågs vara för långa 2019. Därför beslutade politikerna om att köpa in två extra dagambulanser med placering i de orterna.

Men förra året flyttades ambulansen i Mullsjö till att köra mer i Jönköping med anledningen att den inte användes tillräckligt mycket.

Mål på 80 procent

Nu har andelen prio 1-patienter i Mullsjö som fått hjälp inom 20 minuter sjunkit drastiskt, bara 27,9 procent har fått hjälp inom den tiden mellan januari till mars 2021. Målet är att 80 procent ska få det.

SVT Nyheter Jönköping rapporterade om det i september förra året. Då sa regionrådet Rachel de Basso (S) att politikerna ska följa utvecklingen för ambulansen så att inte utryckningstiderna försämras.

Nu säger hon så här:

– Det är ju självklart inte bra att vi inte lyckas uppnå det här målet. Det pågår nu ett utvecklingsarbete för att vi ska klara av att uppnå det.

Vad tänker du om satsningen nu när insatstiderna istället har försämrats?

– Satsningen är välbehövlig och tyvärr så har den påverkats av pandmin. Vår förhoppning är att vi kommer ur pandemin och kan förbättra samtliga delar inom hälso- och sjukvården som har fått stå tillbaka. Även insatstiderna till Mullsjö kommun.

Så ser försämringen ut under året som gått

Antalet prio 1-patienter i Mullsjö som nåtts av en ambulans inom 20 minuter:

Januari – mars 2020: 73,5 %

April – augusti 2020: 48 %

September – december 2020: 40,1 %

Januari – mars 2021: 27,9 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.