I klippet berättar Joakim Jäderstig, chef på sektionen för forensiker i region Öst om hur bristen på it-forensiker påverkar polisen. Foto: SVT

Polisregion Öst om den enormt stora bristen på it-forensiker

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en enorm brist på it-forensiker hos polisen i region Öst, där Jönköpings län, Södermanland och Östergötland ingår. En it-forensiker är en kriminaltekniker som säkrar digitala spår. Bristen leder till att det blir svårt för polisen att utreda vissa typer av brott.

En it-forensiker är idag eftertraktad inom Polisen. Myndigheten arbetar ständigt med att försöka rekrytera människor, som exempelvis på datorfestivalen Dreamhack, och det råder stor konkurrens om dem på marknaden.

Idag kämpar fler företag och myndigheter än någonsin tidigare för att få tag på en människa som besitter it-forensisk kompetens.

– Vi skulle kunna öka vår bemanning med det dubbla och ändå kunna fylla deras vardag alla dagar i veckan, det kan jag lova, säger Joakim Jäderstig, chef på den forensiska sektionen i region Öst.

Måste prioritera

Polisen använder främst de it-forensiska kunskaperna till att prioritera grova brott i region Öst, men detta kan få konsekvenser för en del andra brott.

– Vi måste prioritera brott som sexualbrott, brott mot barn och dataintrång mot företag, det leder till att mängdbrott får stå tillbaka och det sker dagligen, säger Joakim Jäderstig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.