Antalet fall av så kallad grooming har ökat den senaste tiden, berättar Rickard Finndahl som är gruppchef för grova brottsgruppen. Foto: SVT

Polisen bekymrad över fler fall av grooming

Uppdaterad
Publicerad

Eksjöpolisen Rickard Finndahl är bekymrad över ökningen av fall där vuxna tar kontakt med barn på internet för att kunna begå sexuella övergrepp. Nu uppmanar han föräldrar i länet att vara vaksamma.

Grooming handlar om att någon tar kontakt med ett barn under 15 år via internet i ett sexuellt syfte. Enligt Rickard Finndahl som är gruppchef för grova brottsgruppen har grooming-brotten blivit allt vanligare den senaste tiden.

– De brotten har ökat på mycket kort tid, säger han.

I klippet berättar han hur föräldrar kan agera för att minska risken att barn utsätts för grooming på nätet.

Ökar under kriser

Organisationen Rädda barnen varnar för att risken för grooming ökar under en kris, som nu under coronapandemin, när allt fler föräldrar känner sig stressade och barn kan uppleva en större oro. Det i kombination med att fler kanske spenderar tid framför datorn, surfplattan eller mobilen när vi uppmanas att vara socialt distanserade.

– De som begår de här brotten döljer sig bakom falska identiteter och konton och det är en brottslighet som kan vara svår att utreda, säger Rickard Finndahl.

Kontakterna med barnen sker bland annat i chatt- och spelappar.

I en Sifo-undersökning från 2018 svarade nästan fyra av tio barn att de kontaktats av en vuxen i sexuellt syfte. 

Det här är grooming

Att föreslå en träff eller stämma träff med barn i sexuellt syfte är olagligt. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum. 

För många barn är nätet en självklar plats att umgås med kompisar och lära känna nya vänner. Men här finns också beräknande vuxna som söker upp barn för att komma åt nakenbilder eller begå sexuella övergrepp. Det kallas gromning och är olagligt. 

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.