Johan Borg, operativ samordnare vid polisen i Värnamo, berättar att de gjort en noggrann övervägning av behovet av kameraövervakning och integritetskränkningen den kan innebär mot boende i området. Efter det har de alltså tagit beslutet att införa kameraövervakningen.
Perioden kan bli längre än de tre månaderna. Samtidigt tror inte Johan Borg att de kommer använda sig av drönare särskilt ofta.
– Jag ser inte att vi kommer göra det regelbundet. Uppstår det en situation som gör att vi behöver det kommer vi göra det.
Ovanlig åtgärd
Åtgärden är mycket ovanlig för området.
– Jag kan dra mig till minnes att vi genomfört det en gång för flera år sedan. Det är väldigt ovanligt, säger Johan Borg.
Han vill varken kommentera hur allvarlig hotbilden är mot individen eller vilken typ av brottslighet det gäller. Polisen ser inte någon hotbild mot någon annan person i området.
Ser ni någon risk att den här hotbilden kan spilla över på tredjeman?
– Det finns så klart en risk, men vi har inga konkreta uppgifter som gör att den risken skulle vara stor. Det är en bedömning vi gör hela tiden. Skulle det ändras kommer vi vidta åtgärder.
OM KAMERABEVAKNING MED UAS
• UAS står för unmanned aerial system vilket är polisens system för obemannade flygfarkoster.
• Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
• Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
Källa: Polisen