Trafikpolisen saknar utrustning för att stoppa fler drogpåverkade i trafiken. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Polisen saknar utrustning – drograttfulla kan slippa straff

Uppdaterad
Publicerad

I våra nordiska grannländer kan polisen topsa personer för att upptäcka om de är påverkade av narkotika när de kör bil. Men i Sverige är det inte lagligt att göra så.

– Vi ser att fler kör bil när de är narkotikapåverkade. Men vi saknar rätt utrustning i Sverige för att stoppa dessa personer, säger trafikpolisen Tommy Elg.

I Norge, Danmark och Finland kan polisen i samband med en nykterhetskontroll topsa personer och sedan analysera provet i en maskin för att snabbt ta reda på de är påverkad av narkotika när de kör bil.

Men detta får polisen i Sverige inte göra. Här måste de först fatta misstanke, sedan kan de göra en ögonundersökning. Kvarstår misstanken då kan de ta ett blodprov, något som tar lång tid.

Fler skulle åka fast

Tommy Elg, som varit polis i över 40 år, menar att fler personer skulle åka fast om polisen fick tillgång till samma tester som våra nordiska grannländer.

– Ja, helt klart skulle fler åka fast. Det finns ett stort mörkertal i dag eftersom vi måste profilera personerna och det är svårt, säger Tommy Elg.

I våra nordiska grannländer har topsning använts i över fyra år. Sedan drygt ett år tillbaka finns ett projekt i Sverige som nu ska utreda snabbtester för droganalyser. Ett eventuellt politiskt beslut i frågan kan komma först om flera år.

Drogpåverkade i trafiken ökar

Samtidigt så ökar antalet personer som kör drogpåverkade i trafiken. Förra året stoppade polisen i Jönköpings län 158 personer för rattfylla och 243 personer för drograttfylla.

– Jag tycker att man måste ta tag i frågan eftersom man ser att droganvändandet bland unga ökar. Enligt min uppfattning så dricker inte unga människor alkohol i så stor utsträckning i dag utan de använder andra preparat, säger Tommy Elg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.