Foto: Arkiv

Polisen varnar för utländska ligor

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gått ut med en varning för utländska stöldligor – och uppmanar personer att ställa in bilar i garage. I ett pressmeddelande skriver Polisen att det finns tydliga indikationer på att en grupp personer kopplade till utländska stöldligor nyligen tagit sig in i landet.

De kriminella nätverken begår brott som bland annat stöld av fordon, fordonsdelar större maskiner och verktyg, skriver Polisen. 

– Det finns organiserade stöldligor baserade i Litauen, nu vet vi att det kommit ytterligare personer kopplade till dem, till Sverige. Därför vill vi göra allmänheten extra uppmärksamma på okända personer som rör sig bland villor och bostadsområden, nu när det börjar bli mörkare på eftermiddagar och kvällar, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa.

Gömmer stöldsgods i skogen

De är vanligt att stöldgods göms i skogsområden eller på andra platser, och om man påträffar stöldgods ska man höra av sig till polisen.

– Vi gör löpande insatser mot de här internationella kriminella nätverken, samverkar med andra länder och har bevakning i våra hamnar, säger Linda Staaf.

Flera stölder ur BMW bilar

Framförallt BMW-ägare har de senaste åren varit utsatta, där flera stölder av bland annat airbags, navigeringsystem och instrumentpaneler rapporterats i Jönköpings län.

I onsdags förra veckan avslutades rättegången i Jönköpings tingsrätt mot två män från Litauen som misstänks för ett 15-tal stölder ur BMW-bilar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer